A Balatonon szolgálnak a békés megyei fiatalok (beol.hu)

Ezen a nyáron is a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fiatal elsősegélynyújtói óvják a strandolók biztonságát a Balatonon. Tizenkilenc bala­toni strandon 320 önkéntes teljesít szolgálatot a szezonban. Munkájukat komolyan veszik, hiszen alapos felkészülés után vállalhatták a feladatot. Békés megyeiek is kiveszik a részüket ebből a feladatból.

Az elmúlt napokban Orosházáról, Békéscsabáról, Békésről, Köröstarcsáról is érkeztek a magyar tengerhez azok a fiatalok, akik már túl vannak a csoportfoglalkozásokon, a nap­jaikat szolgálatban töltik a déli parton – írja a beol.hu.

A programban idén több mint 320 fiatal önkéntes vesz részt, akik a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látják el 12 Balaton-parti település 19 strandján augusztus 23-ig, mindennap 10 és 18 óra között. Tavaly közel háromezer alkalommal segítettek a nyaralóknak. A leggyakoribb esetek a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés és a különböző sportsérülések voltak.

Az orosházi fiatal, Kovács Zita már tavaly ráérzett az önkéntes munka, a jó csapatban való segítő tevékenység ízére. Idén ismét jelentkezett, nem volt kérdés, hogy miközben a felvételi eredményére vár – az orosházi Táncsics gimnáziumban érettségizett, gyógytornász szeretne lenni –, hasznos munkával akarja tölteni a nyár egy részét, ezért úgy gondolta, irány a Balaton.

“Amikor középiskolás voltam, mint ifjúsági vöröskeresztes részt vettem elsősegélynyújtó versenyeken. A siker motivált, a megszerzett tudásomat pedig kamatoztatni akartam. Olvastam erről a nyári lehetőségről. Tavaly nagyon jól éreztem magam, úgy döntöttem, idén is jelentkezek”

– sorolta elhatározásának előzményeit.