A Balatonon nem viharban, hanem szép időben van a legtöbb baleset (welovebalaton.hu)

Van eredménye a prevenciós munkának, kevesebb tragédia árnyékolta be az idei nyarat. A baj ugyanakkor évszaktól, napszaktól függetlenül megtörténik, és hiába vigyáznak a látogatókra a gyors mentőhajókkal a vízimentők, ha az egyéni felelősségvállalás hiányzik.

Sokan azt hiszik, hogy viharban van a legtöbb baleset, de ez nem igaz, mert az emberek viharban felkészülnek az időjárásra. Akkor van a legtöbb baj, amikor az emberek nem készülnek fel, és ez általában a szép időre igaz – mondta a welovebalaton.hu-nak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor kifejtette: egy viszonylag szerencsés szezont tudhatnak maguk mögött eddig, köszönhetően a komoly prevenciós munkának, amit közösen végeztek a térségben sok más szervezettel és a hatóságokkal.

Kiemelte, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács, a vízirendőrség, a Vöröskereszt is nagyon sokat tesz azért, hogy hogy megelőzzék a vízi baleseteket, és az is sokat számít, hogy az emberek számos helyről kapnak vészjelzéseket (pl. Országos Meteorológiai Szolgálat, katasztrófavédelem, RSOE – Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület). És ezeket hellyel-közzel komolyan is veszik. „Kevesebb tragédia történt az idén, mint tavaly, és reméljük hogy ez így is marad” – fogalmazott Bagyó Sándor.

A megtörtént balesetek a már sokszor – de nem elégszer – hangoztatott egyéni felelősségvállalás fontosságára világítanak rá. Bagyó Sándor egy példával kezd: “Elhatározzuk, hogy repülni akarunk, felmegyünk egy viadukt tetejére és leugrunk, mert bízunk magunkban hogy mire leérünk, megtanulunk repülni. Ez körülbelül ugyanaz, mint amikor valaki nem tud úszni, de kibérel egy eszközt és beugrik a vízbe”.

A prevenció során fontos hangsúlyozni, hogy a döntés az egyénnél van. Jó példa erre a mentőmellény kérdése: én tudok úszni, de ha vízre megyek, mentőhajót vezetek, felveszem a mellényt, ez nem kérdés – pedig az ország legbiztonságosabb hajóján vagyok. Akkor is felveszem, ha kánikula van. Ez az én döntésem, és várom, hogy a többiek is meghozzák ezeket a döntéseket” – magyarázza saját példáján keresztül a vízimentők elnöke. Kifogások persze mindig akadnak. “Kényelmetlen? Akkor vegyünk olyat, ami kényelmes. Drága? Akkor döntsük el, hogy vízre akarunk-e szállni, ugyanis ez nem kötelező. Aki a 21. században a vízen bajba kerül a megfelelő felszereltség hiánya miatt, az az ő egyéni felelősségén múlik elsősorban. Fontos, hogy ne kezeljük ezt tabuként”. – idézi a welovebalaton.hu Bagyó Sándort.