A Balatonnál sokkal jobb volt az elmúlt nyár a vendéglátóhelyeknek (sonline.hu)

Somogyban a Balatonnál volt kiemelkedő, helyben bonyolított forgalom a vendéglátó-ipari egységekben a tavalyi évben, a megye többi részén inkább a házhoz szállítás volt kimagaslóan népszerűbb.

Azt mondhatom, hogy egyenletesebb volt a vendégszám-eloszlás, összességében sokan megfordultak nálunk – mondta a sonline.hu-nak Szili Zsolt, a zamárdi Szili Grill tulajdonosa. Hozzátette: így jobban bírták a munkát, hogy nincsenek olyan kiugró napok, mint két éve nyáron.

Tényleg jó év volt a tavalyi – vélekedett Mészáros Balázs, a szintén zamárdi Balázs Bisztró tulajdonosa. Szerinte a SZÉP-kártya-zsebek felszabadítása mentette meg a nyarat. Az idén még jobb nyárra számít a vállalkozó, hiszen már Balaton Sound is lesz.

Öt százalékkal jobb forgalmat tudhatott magáénak tavaly a fonyódi Fapipa étterem, ahol gyakran ebédre és vacsorára is asztalt kellett foglalni. Az előszezon június elejéig gyengécske volt, aztán augusztusig kimagaslóan erős. Jobbak voltunk 2020-hoz képest, ami másoknak egy gyenge év volt, minket viszont a szezonalitásunkból adódóan nem érintettek annyira a bezárások – mondta Torma Zoltán tulajdonos.

Döbbenetes, ahogyan átalakult a forgalom – mondta Bekker Ildikó, a Kapos Street Food tulajdonosa. A környező utcákból is inkább rendeltek, mintsem beüljenek. Volt olyan, hogy a futár elsétált pár száz métert a megadott címre. Mi kitartottunk hét hónapig, de utána sem indult meg a forgalom annyira, hogy beüljenek hozzánk enni. Így nem érdemes működtetni az éttermet – tette hozzá a kaposvári vállalkozó.

Szerintem a gyorséttermek a pandémia nyertesei – mondta Horváth Gábor, a kaposvári Laltro étterem tulajdonosa. Hozzátette: azt látja, hogy az autós rendelésfelvevő helyeken mindig nagy a sor. Sokkal kevesebben ülnek be és többen viszik el az ételt vagy rendelik házhoz. A felhasznált csomagolóanyag mennyisége emiatt tavaly háromszorosára nőtt, fogalmazott. Majd hozzátette: az ünnepnapok kicsit jobbak, de a hétköznapi forgalom gyenge maradt.

Marcaliban kicsit más volt a helyzet, a Marcello Pizzériában nyáron nőtt a forgalom. Szerintem ez a kormány kedvező intézkedései miatt alakulhatott így, rendszeresen szerveztünk programokat a kerthelyiségünkbe – mondta Egyed Márton tulajdonos, ám a hidegebb hónapokban inkább csak házhoz rendeltek a vendégek. Emiatt több futárt is alkalmaz éves állásban.