A Balatonnál nőnek fel a kutyák karmaiból mentett tolnai kisrókák (sonline.hu)

Somogyba kerültek a rókakölykök a Tolnában, a nagyszokolyi szőlőhegyen tartott állatviadal után. A rendőrség szombaton rajta ütött az illegális tevékenység elkövetőin. A hatóságok nagy erővel vonultak ki, a helyszínről embertelen körülmények között tartott vadállatokat mentettek.

Rókákat, borzokat szándékoztak kutyákkal harcoltatni a tolnai Nagyszokoly szőlőhegyének egy forgalomtól félre eső részén szombaton. A sonline.hu szerint akár 40-50 fős csoportok is megjelentek korábban a hasonló rendezvényeken, köztük fiatalkorúak is. A tevékenység rendszeres lehetett a helyszínen, mert oszlásnak indult állattetemeket is találtak a közelben. A rókamentéssel foglalkozó, balatonőszödi Kurunczi Norbertet értesítették a hatóságok, hogy segítsen a tizenhét meggyötört rókát és a három borzot elvinni a helyszínről.

Öt két hónapos rókakölyköt elhoztam a hatósági állatorvos kérésére. Ők még nem tudnak gondoskodni magukról, ezért vállaltam a felnevelésüket. Róluk már a Kormányhivatalt is értesítettem – mondta a „Rókales Norbi” néven közismertté vált rókamentő.

Az állatok nagyon éhesek és szomjasak voltak. Úgy vélem, egy alomból valók – mondta a rókamentő.

A lap megkereste a Tolna Vármegyei rendőrkapitányságot az üggyel kapcsolatosan. A nyomozás érdekeire tekintettel csupán annyit árultak el, hogy a Tamási rendőrkapitányságon állatkínzás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az egyik bulvárnapilap értesülése szerint az állatokat orvvadászok foghatták be. A viadalokon, amelyeken külföldiek is részt vettek, többnyire terriereket és egyéb vadászebeket vetettek be. A lap értesülései szerint a szervező üzletszerűen folytathatta a tevékenységet, arra hivatkozva, hogy egy régi hagyományt, a korábban legálisnak számító kotorékversenyt viszi tovább a tanya tulajdonosa. Szakértők feltételezése szerint a kutyákat Nagyszokolyban, élő prédával, vagyis a borzokkal, rókákkal „edzhették” az erre kialakított „pályán”.