A balatoni vitorlázás még sose volt ilyen egyszerű és biztonságos (origo.hu)

Az idei év elején indult Vitorlázz Itthon turisztikai portál legfőbb célkitűzése, hogy az aktív kikapcsolódás jegyében a vitorlázás sportágát mutassa be, népszerűsítse. Segítségével könnyen tervezhetők hosszabb utak, de szükség esetén segít eligazodni az út során igénybe vehető szolgáltatásokkal kapcsolatban is. A közelgő szezon kapcsán kérdezte az origo.hu munkatársa Magyar Vitorlás Szövetség elnökét – aki maga is a túravitorlázás szerelmese – arról, hogy kiket is szólít meg a turisztikai portál.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke nagy túrázó hírében áll, fiatalkorának jelentős részét a vízen töltötte, éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy létrejött egy olyan portál, mely a túrázókat látja el információkkal, legyen szó a kikötőkről, szolgáltatókról vagy parti eseményekről.

„Valóban, én a túravitorlázást nagyon kedvelem kisgyermekkorom óta, minden évben körbejártam a Balatont egyszer vagy kétszer. Örök problémát jelentett ugyanakkor, hol is töltsem az éjszakát, hiszen az ember ki volt szolgáltatva a meteorológia veszélyeinek” – mutat rá a sokakat érintő problémára.

Főként ezen emlékek miatt mindig is szerettem volna megvalósítani, hogy szervezett formában, kulturált módon, a vízen járás biztonságával együtt lehetővé tegyük, hogy a hajók tudjanak tervezetten túrázni.

„A mi elképzelésünk az volt, hogy – ahogy a biciklisek is – minél többen járjuk körül a Balatont a víz felől, de álljunk meg néha, a különféle turisztikai látványosságokat látogassuk meg!”

„Volt egy szlogenünk, hogy csalogassuk be a partról a vízre az embereket, illetve a hajókról csalogassuk ki, hiszen annyi szép helye van a Balatonnak, élvezzük ki a lehetőséget!” – mutat rá Kollár Lajos.

Számos technikai lehetőség van a kezünkben, amivel könnyen megoldható egy biztonságos túra megtervezése. Növelve a hajózás biztonságát és az élményeket, indult el tulajdonképpen ez a program.

A Vitorlázz Itthon turisztikai portál tehát nem egy újabb balatoni hírportál, hanem a már meglévő, jól definiált vendég/látogatói kört kívánja ellátni információkkal, amelynek legfőbb célkitűzése az aktív kikapcsolódás keretében a vitorlázás sportágának bemutatása, népszerűsítése. Az itt bemutatott túraútvonalak közeli látnivalókhoz kapcsolódnak, vagy helyi, kulturális eseményeket kötnek össze, tematikus programokhoz kötődnek.

„A vitorlázás biztonsága miatt óriási lehetőség, hogy egy telefonos applikáció segítségével pontosan meg lehet tervezni az utunkat, tudjuk, hogy hol, mi vár ránk, hol éjszakázhatunk, miként vehetjük igénybe azokat a szolgáltatásokat, amikre szükségünk van, emellett kulturális, kulináris, vagy egyéb turisztikai látványosságok ajánlását is el lehet érni”– foglalja össze a legtöbb túrázót érintő előnyöket a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Vitorlázz Itthon – az élmény szabadsága kedvezménykártya

A Vitorlázz Itthon – A Felfedezés Élménye turisztikai portál biztosít felületet az innovatív kedvezmény-kártyarendszernek, melynek keretében több száz kulturális, gasztronómiai, vagy éppen a vitorlázással foglalkozó szolgáltató (charter cég, hajóépítő mester, vitorlás iskola), illetve szálláshely jelenik meg, mint kártyaelfogadó partner. Ezen felül a partnerek megjelennek az eddigi legteljesebb balatoni szolgáltatói listában címmel, saját leírással, nyitva tartással, és egyéb általuk fontosnak tartott információval. A rendszer célja segíteni a helyi kis és közepes vállalkozásokat, valamint a látogatóknak kedvezményt biztosítani olyan helyi szolgáltatások igénybevételekor, mint a szálláshelyek, éttermi/vendéglátó szolgáltatók, helyi attrakciók, nevezetességek, aktív kikapcsolódást biztosító szolgáltatások látogatása, vitorlás hajók bérlése, kedvezményes kikötőhasználat, nyári vitorlás táborok, vagy a vitorlásoktatás.

A cikk folytatása az origo.hu-n olvasható.