A balatoni önkormányzatok fel kívánnak készülni arra, ha újabb vízvirágzás jönne

A Balatoni Szövetség (BSz) legutóbbi, decemberi közgyűlésén napirendre tűzte a tó nyári algásodásának kérdését is, ha megismétlődne a jelenség, felkészülten tudjanak reagálni a térség önkormányzatai. Az elnök által megfogalmazottak szerint szükség lesz intézkedési terv- és egységes kommunikáció kidolgozására, a fürdőzési szezon idején gyakoribb vízminőség-vizsgálatra, és algásodás esetén a tóból nyert ivóvíz minőségének ellenőrzésére is.

A közgyűlésre készült előterjesztés szerint a Balaton idei, nyár végi algásodása vízminőség-problémát jelzett, és a jelenségnek lehetnek további következményei. Az összefoglaló felidézte azt is, hogy az augusztus végén mért algatömeg többszöröse volt a fürdőzésre alkalmasnak ítélt vízben megengedett értéknek, amiről nem tájékoztatták megfelelően az utószezon fürdőzőit.

„A Balaton váratlan algásodásának okát a mai napig csak találgatni tudják a kutatók, ami rámutat arra, hogy elégtelen a Balaton monitoringozása, eddigi kutatása. Emiatt azt sem lehet tudni, hogy mire lehet számítani a következő nyáron” – fogalmaz az előterjesztés, amely megemlíti, hogy az egyik kutató (Dr. Istvánovics Vera) feltételezése szerint nagy a valószínűsége, hogy a Balatonban beindult folyamtok hatására jövő nyár elején nagyobb árvaszúnyog rajzás lesz.

Amennyiben ismét előfordulhat jelentős vízvirágzás, megvizsgálandó, hogy ez milyen hatással van a Balatonból ellátott térség ivóvizére, a jelenlegi szűrőberendezések alkalmasak-e arra, hogy az algák által termelt anyagokat megfelelően kiszűrjék – szól a javaslat.

A BSz elnöksége döntött arról, hogy a jövőben minden ülésén tájékoztatást kér a Balatonnnal kapcsolatos aktuális helyzetről és javasolt tennivalókról kutatóktól, illetékes hatóságok, intézmények szakembereitől.