A balatonboglári sportkomplexum is Mocsai Lajosékhoz kerül (24.hu)

Egy egész sportkomplexumot vásárol meg az állam a Mocsai Lajos által vezette Testnevelési Egyetemnek, hogy a szintén Mocsai Lajos által vezetett Nemzeti Kézilabda Akadémiát fejlessze – írja a 24.hu.

 

Balatonbogláron a képviselőtestület nemrég egy zárt ülésen döntött arról, hogy elfogadja az állam ajánlatát úgy, hogy az állam egyelőre még el sem készítette az értékbecslést. Ráadásul az állam még vissza is kéri a volt vasutas üdülő területét, amelyet korábban már ingyen odaadott a városnak.

Nehezen jött, könnyen megy
A 90-es években Balatonboglár két részre szakadt, a város egyik fele sportcsarnokot, a másik fele uszodát szeretett volna. Még népszavazást is tartottak az ügyben: a referendum után kompromisszumos megoldás született, és megépítették az Urányi János Sport és Szabadidő Központot, amiben van sportcsarnok, focipálya és uszoda is.

Az építkezés nagyon elhúzódott, több alkalommal kivitelezőt is váltottak, 16 évig vitatkoztak a város vezetői, de végül 2007-ben átadták a sportlétesítményt. Ám a beruházáshoz svájci frank alapú hitelt vettek fel, amely később hatalmas teher lett a városnak. 2013-ban érkezett Mocsai lajos mint „megmentő”.

Felhúzták a Nemzeti Kézilabda Akadémiát (NEKA), amelyet a kormány évi 200 millió forinttal támogatott. Az akadémia otthona az Urányi volt. A városvezetés örült, hiszen a NEKA jókora terhet vett le a válláról, csakhogy az akadémia menet közben kinőtte magát.

Így 2013-ban megszületett a döntés, hogy új sportcsarnokot és bentlakásos iskolát is építenek Balatonbogláron a kézilabda-akadémiának. Az önkormányzat beengedte az Urányi területére az akadémiát, minekután a Nemzeti Sportközpontok itt építette fel a 3,8 milliárd forintos csarnokot. A kollégium a volt vasutas üdülő területén épült meg: ezt a beruházás megvalósulása érdekében az MNV Zrt. ingyenesen a város tulajdonába adta.

 

Egy tavaly év végi kormányrendelet

Aztán egy tavaly decemberi kormányrendeletből kiderült, az állam már az egész Urányit meg akarja vásárolni uszodástul, sportcsarnokostul. Mint írják, a sportkomplexum a Nemzeti Kézilabda Akadémia létrehozása céljából a Testnevelési Egyetemhez kerülne, melynek vezetője szintén Mocsai Lajos.

Az államnak viszont több feltétele is volt. Az egyik, hogy az Urányi megvásárlásával visszakérik a volt vasutas üdülő területét, amelyet korábban ingyen megkapott a város. Mészáros Miklós Balatonboglár polgármestere lapunknak elismerte, ez valóban az egyezség része:

A volt MÁV-üdülőt az állam ingyenes vagyonjuttatás keretében tulajdonba adta a városnak . A város 50 évre vagyonkezelési jogot adott a Nemzeti Sportközpontoknak abból a célból, hogy  itt épüljön fel az akadémia kollégiuma– írta.

A NEKA-csarnok és az Urányi területe egy osztatlan közös tulajdonban lévő telek, ezért először azt kellett tisztáznia a városnak és az államnak, mik a terület tulajdoni arányai.

A 24.hu forrása azt mondta, az állam több értékbecslést sem fogadott el, inkább készített egy sajátot, amit később titkosítottak és még a városnak sem árulták el, mi lett az eredménye. Inkább csak adtak egy ajánlatot a városnak azzal, hogy fogadja el. Erről a Nemzeti Sportközpontokat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is megkérdeztük. Előbbi csak annyit írt vissza, hogy a kérdéskörrel kapcsolatos válaszadásban a Nemzeti Sportközpontok illetékességgel nem rendelkezik, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig nem válaszolt a lap kérdésére.

 

A polgármester másként tudja

A balatonboglári polgármester azt írta, ez nem így történt:
“Az állam készített egy értékbecslést 2014-ben (bevitt érték) és 2017-ben is, amely az építkezés utáni hozzáadott értéket is tartalmazza. Ebből lehet kiszámítani az állam és a város tulajdoni arányát. Ez a folyamat zajlik most. A harmadik értékbecslést a kormányhatározat említi, de arról nincs információnk, hogy ez már elkészült.”

Ebből azért az látszik, hogy az önkormányzat úgy szavazott a tulajdoni hányadok megosztásáról, hogy az értékbecslés még el sem készült. Ennek viszont a balatonboglári önkormányzat döntése után már nincs komolyabb jelentősége, mivel a képviselőtestület úgy döntött, elfogadja az állam által kínált tulajdoni hányadot.

Ennek nyomán úgy alakul, hogy a terület 59 százaléka az államé és 41 százaléka az önkormányzaté. Ez utóbbit vásárolja meg az állam, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyiért. A képviselőtestület megszabott egy minimum árat, mégpedig a 2014-es értékbecslés összegét, vagyis 2,124 milliárd forintot. A döntés után újra megkerestük a polgármestert, hogy megkérdezzük, a képviselőtestület mi alapján döntött úgy, hogy elfogadja az állam által kínált tulajdoni hányadot, illetve miért döntöttek az Urányi eladása mellett.

Mészáros Miklós válaszában azt írta, a vásárlás szándékával az állam kereste meg a várost, de mint az átküldött határozatban is szerepel, az eladásról a képviselő-testület később dönt. Ezt mondta a lapunk által megkérdezett független képviselőtestületi tag, Dr. Sziberth László is. A pénzügyi, városfejlesztési, ügyrendi bizottság elnöke is azt hangsúlyozta, hogy az állam kereste meg vételi szándékával az önkormányzatot, végleges döntést pedig majd akkor hoznak, amikor az állam már pontos vételi ajánlatot tesz. Arra a kérdésünkre, hogy mi alapján fogadták el az állam által kínált tulajdoni hányadot, mindketten azt válaszolták, hogy a vagyonmegosztási szerződés rögzítette a tulajdoni hányadok kiszámításának módszerét, tehát a 2014-ben megkötött szerződés szerint jártak el.

Mi marad a helyieknek?
A helyi sport már a NEKA felépülésével is rosszul járt, de a Testnevelési Egyetem érkezésével jó eséllyel még jobban kiszorul – a 24.hu szerint. A határozatban azt is rögzítették, hogy elsődleges érdek, hogy a város lakói számára a sportolási lehetőség biztosított maradjon. A polgármester még lapunknak adott válaszában azt is hozzátette, hogy „természetesen a város a sportolói számára az adásvétel után a komplexumban bérleti-használati jogot kér, így a boglári sportolók a létesítményt reményeink szerint a továbbiakban is igénybe vehetik.”

A “BB” Sport Club Balatonboglár elnöke a 24.hu-nak elmondta, ígéretet kaptak arra, hogy a helyi sport nem sérül a TE érkezésével, de Pintér Gabriella ettől függetlenül aggódik a helyi sport jövője miatt. Erre okot ad neki, hogy korábban a NEKA érkezésekor is azzal nyugtatták őket, hogy a BBSC-re nem lesz rossz hatással a kézilabda-akadémia, de megépülése óta mégis kevesebb edzésidő jutott nekik és az is csak a késői órákban. Attól tart, hogy a Testnevelési Egyetem érkezésével a helyzet még rosszabb lesz, ráadásul valószínűleg jóval drágábban bérelhetik majd a Testnevelési Egyetemtől a kézilabdatermet.

A lap megkereste Mocsai Lajost is, hogy megkérdezze, miért van szüksége a Testnevelési Egyetemnek a balatonboglári sportkomplexumra, és mi a tervük vele. Az egyetem rektori hivatal azt válaszolta, az egyeztetések eredményeképpen a létesítmény a Testnevelési Egyetem vagyonkezelésébe kerülhet. Az egyetem – a helyi igények maradéktalan figyelembevételével – a ráruházott és megnövekedett szakmai feladatok ellátását biztosítja Balatonboglár Város és a magyar sport érdekében, egyúttal segíteni kívánja a helyi sportélet további fejlődését.