A Balaton vízszintje 123 centi, a víz 12,5 fokos – jég is hullhat

A Balaton átlagos vízállása lassan egy hete 123 centiméter – a vizugy.hu adatai szerint. A Sió-zsilipen már csak minimális vízeresztés zajlik, a tó vizének hőmérséklete 12,5 Celsius fokos volt reggel Siófoknál. Az üdülőrégióban a legmagasabb nappali hőmérséklet 13-14 fok körül alakul, erős szél és csapadék is várható, lesz ahol apró szemű jég is hullhat. Késő este 6-7 fok valószínű – írja a met.hu.

A Balaton átlagos vízszintjének alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

 

A met.hu szombati előrejelzése szerint a gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) változó irányú szél kora délelőtt északiasra fordul és megélénkül (25-35 km/h), átmenetileg egy-egy erősebb (~40 km/h) széllökés sem zárható ki.

Délután a mérsékelt északias szelet élénk (25-35 km/h) lökések kísérhetik, zápor környezetében azonban erős (40-55 km/h) széllökések is lehetnek. Intenzívebb záporral – esetleges zivatarral viharos (55-65 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

Koraestétől az északnyugati szél csapadéktól függetlenül is erősödni kezd (40-50 km/h). Többnyire erősen felhős lesz az ég.

Koradélutántól elszórtan lehet számítani záporokra, néhol egy-egy villám kíséretében. Intenzívebb záporos gócokból aprószemű jég is hullhat.