A Balaton vízszintje 105 centi, a víz 20,5 fokos

A máshol áradásokat hozó esőzések hatására a Balaton átlagos vízszintje a hétvégén 2 centiméternyit is emelkedett, jelenleg 105 centiméter – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. Az ilyen vízszintemelkedés ritka a legforróbb nyári hónapokban. A túl magas vízállástól ettől még messze van a tó, amelynek üzemi vízszint-maximuma nyáron 120 centiméter. A víz hőmérséklete hétfőn reggel Siófoknál 20,5 Celsius fok volt. Ma még hűvös napunk lesz, nem számíthatunk a víz visszamelegedésére.

A Balaton vízszintjének alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

 

A met.hu előrejelzése szerint az üdülőrégióban a gyenge, mérsékelt (10-25 km/h) nyugatias (ny, ény) szél egyre többfelé megélénkül (25-30 km/h), majd a kora délelőtti óráktól egyre többfelé tovább erősödhet az északnyugati szél (40-50 km/h) és – a felhőzet függvényében – napközben egy-egy viharos széllökés (55-70 km/h) is előfordulhat.
Gyakran lesz erősen felhős az ég, de időnként kevés napsütés is várható. Kisebb eső, zápor, főleg a déli óráktól kezdődően alakulhat ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 19 fok körül valószínű. Késő estére 16 fok köré hűlhet a levegő.