A Balaton vízgyűjtőjén messze átlag alatti az öntözés

A Balaton vízgyűjtőjén az országos átlaghoz képest harmad annyi területen öntöznek. A 290 ezer hektárnyi mezőgazdasági területnek csak a 0,57 százalékát öntözik, miközben az országos átlag 1,75 százalék – számolt be az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén.

 

A Balaton vízgyűjtőterületének 31%-a szántó, 28%-a erdő, 12%-a rét-legelő, 6%-a tó és vízfolyás, 5%-a szőlő, gyümölcsös, 3%-a vizenyős terület – az OVF írásbeli tájékoztatása szerint .

A tó részvízgyűjtő területe 5 765 négyzetkilométer, amelyen összesen 90 vízfolyás, 11 állóvíz és 15 felszín alatti víztest található.

 

A kisvízfolyások vízkészlete már teljesen lekötött

A déli vízgyűjtő területről 8 vízfolyás szállít vizet a Balatonba, amelynek fele a legnagyobbnak számító Nyugati övcsatornán érkezik a tóba. Az éves megoszlás nagyon hektikus, a 8 vízfolyás éves közép-vízhozama 2,8 köbméter/s, mely augusztusban általában a hetedére csökken. Ez megnehezíti az öntözést a térségben. A kisvízfolyások vízkészlete már teljesen lekötött, jelentősebb mezőgazdasági vízhasználat-fejlesztés csak tározással lehetséges.

Száraz évben 6-8 millió köbméternyi, csapadékos évben 40-45 millió köbméternyi belvizet szivattyúznak a vízgyűjtő területről a tóba.