A Balaton régió fejlesztési tervéről egyeztetett a területfejlesztési miniszter (zaol.hu)

A Balaton régió fejlesztési tervéről, a kitörési pontokról és a továbblépés lehetőségeiről is egyeztetett a térség polgármestereivel és az érdeklődőkkel Navracsics Tibor Zalaapátiban. A területfejlesztési miniszter arról is beszélt: a jövőben különösen fontos szerep juthat a Hévíz-Balaton Airportnak.

A tárcavezető a vallási turizmus jelentőségéről is szólt, majd az uniós forrásokkal kapcsolatban megjegyezte: tartanak a tárgyalások, és az Európai Bizottság akár már most elfogadhatná Magyarország teljesítéseit. „Arra várunk, hogy hivatalosan is értékeljék ezeket, és remény van arra, hogy nyáron az EB jóváhagyja mindezt”, tette hozzá a korábbi kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos. Ebben az esetben pedig idén megnyílhatnak a Magyarországnak járó források.

Abban bízom, hogy normális a kapcsolatrendszer – utalt a nézeteltérésekre lapunk kérdésére Navracsics Tibor. – Persze, élénk a vita nagyon sok témában az Európai Bizottság és a magyar kormány között, de ez nem példa nélküli. Ami talán különleges, hogy nálunk nagyon sok a politikai jellegű vitapont. Mindenesetre fenntartjuk a dialógust és folyamatossá tesszük a párbeszédet, hiszen ameddig ez működik, eloszlathatók a félreértések és a gyanakvás is.

Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton EKF-évről is beszélt, amely félidejéhez közeleg. Leszögezte, eddig nagyon jók a tapasztalatok, az idegenforgalmi adatok pedig minden várakozást felülmúlnak. Hangsúlyozta: a jó idő beköszöntével egyre több program lesz az egész térségben, s ennek hatására a legtöbb település érzi majd a megnövekedett érdeklődést.