A Balaton körbebiciklizése egy látássérült embernek is hatalmas élmény (hvg.hu)

Látássérült emberek számára csak tandemkerékpárok által elérhető a biztonságos biciklizés. Ezért egy most indult társadalmi összefogás azt tűzte ki célul, hogy megfelelő biciklikkel körbe tudják tekerni az érintettek a Balatont. A tandemekre egy pénteki jótékonysági koncertre váltott belépők formájában várják az adományokat. A Mozdulj Közhasznú Egyesület ez év augusztusában kilencedik alkalommal szervez ötnapos tandemtúrát a Balaton körül.

Az egyesület célja, hogy egyrészt biztosítsa a látássérült személyek számára a természetben való szabadság és száguldás élményét, másrészt azért, hogy éplátású önkéntesek megismerjék, milyen együtt tekerni és élni öt-hat napig látássérült emberekkel.

A Balaton megkerülése az érintettek számára azért is hatalmas élmény, mert ilyenkor végre kiszabadulnak azokból a hétköznapokból, amelyek során a mindennapi tevékenységekhez is állandóan koncentrálniuk kell, gyakorlatilag minden mozdulat és lépés megtétele folyamatos összpontosítással jár a számukra.

A Mozduljnak azonban mindössze hét saját tandem kerékpárja van, és ezek, valamint a Balaton-kerüléshez kölcsönzött tandem kerékpárok többsége túrázásra nem alkalmas, ezekkel komoly próbatételt jelent az északi part lejtős és emelkedős útjain tekerni – írja az egyesület a közleményében.

Így a fogyatékossággal élő személyek társadalmi felelősségvállalásával foglalkozó Összhang Alapítvány magára vállalta a feladatot, hogy beszerezzen 12 darab olyan tandemkerékpárt, amelyek alkalmasak lennének a túrázásra, és amellyel az egyesületet megajándékoznák.

Ennek eredményeképpen egy kisebb társadalmi összefogáshullámot indítottak el. A Csepel Kerékpár Zrt. egyrészt felajánlotta, hogy kedvezményes áron tud eladni tandemkerékpárokat a szervezetnek, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar pedig jótékonysági koncertet szervez, hogy összegyűljön a pénz a biciklikre. A koncerthez a Budapest Music Center alapítója, Gőz László ingyen biztosítja a zenei központ hangversenytermét.

A 12 tandemkerékpár bruttó 1 millió 800 ezer forintba kerül, és az Összhang Alapítványnak már tíz magánszemély, fejenként 150 ezres támogatást adományozott, úgyhogy a pénteki koncert bevételeiből várhatóan további két biciklit vásárolhatnak majd meg – olvasható a hvg.hu-n.