A Balaton legszebb kastélytermei és izgalmas történetű várai – 2. rész (travelo.hu)

Ön is kíváncsi arra, hogy mi lett azzal a végvárral, amit a törökök soha nem tudtak elfoglalni? A travelo.hu várakkal, kastélytermekkel foglalkozó sorozata választ ad a kérdésre, amit alább, a Szigligeti várat bemutató részben olvashat el. (Az előző rész a nagyvázsonyi Kinizsi várról, a következő részek a keszthelyi Festetics-kastélyról, és a Sümegi várról szólnak, nyitvatartási időket és belépő-árakat is közölve.)

SZIGLIGETI VÁR: BEVEHETETLEN ERŐD, ELKÉPESZTŐ KILÁTÁS

A középkori várfalak és bástyák romjai között a Balaton egyik legszebb panorámája tárul elénk, ha bevállaljuk a kis sétát és az emelkedőt a parkolótól a várig.

Az erődöt a pannonhalmi apátság emelte az 1260-as években, majd többször bővítették. Soha nem tudta bevenni a török, az erődítmény pusztulását végül egy villámcsapás okozta: az egyik toronyban őrzött puskapor felrobbant, a hatalmas tűzben pedig leégtek a vár épületei. Ami maradt belőlük, azt a Habsburgok 1702-ben felrobbantották.
2013-ban a vár romjai megújultak, korhű falakat, tetőt, tornyokat építettek hozzájuk, így sokkal könnyebb elképzelni, milyen lehetett annak idején az élet egy bevehetetlen végvár falai között. Lessen be a kovácsműhelybe és a várkápolnába, nézze meg, milyen volt egy korabeli szabad kéményes, kemencés konyha, és képzelje el, hogy ilyen körülmények között készültek a középkori ételek!

Szigligeti vár, a Balaton vára (Forrás: wikipédia)

A várfalakról gyönyörű panoráma fotózható (Fotó: Csikesz Mariann / Travelo)

A felújítás során az akadálymentesítésről sem feledkeztek meg: a mozgáskorlátozott vendégek a Tanítóház interaktív kiállítóterében érintőképernyős terminálok segítségével láthatják a várban elhelyezett kamerák élőképeit, miközben a várról, annak korabeli mindennapjairól is olvashatnak. Ha pedig bejárta az alsóvárat, készítse elő a fényképezőgépet: a felsővár falai mellől az egész Tapolcai-medence látszik a tanúhegyekkel együtt, és a Balaton fele is.

Nyitvatartás: a vár egész évben látogatható, júniusban reggel 9-től este 7-ig, júliusban és augusztusban pedig reggel 8-tól este 8 óráig.

Belépő: felnőtteknek 800, gyerekeknek 6-tól 18 éves korig 400 forint. Kártyával nem lehet fizetni.

Fotó: travelo.hu / Csikesz Mariann