8 balatoni ajándék, aminek ott a helye a karácsonyfa alatt (welovebalaton.hu)

Ha egy Balaton-rajongót szeretnél megajándékozni, igazán könnyű dolgod van: nemcsak könyvek, borok és kézműves finomságok, hanem élmények és belépők is kerülhetnek a fa alá. A welovebalaton.hu összegyűjtött nyolc ajándékot, amelyeknek bárki nagyon örülhet.

Hosszú hétvége a Balatonon

Szerintünk egy igényes szálláson eltöltött tavaszi hétvége különböző programokkal és gasztroélményekkel az egyik legjobb ajándék lehet, amivel meglephetünk egy Balaton-rajongót. Erre kitűnő alkalom lehet az első 2019-es hosszú hétvége, ugyanis a március 15-i ünnepnap jövőre péntekre esik, így három napra is elvonulhatunk a tó környékére. Egy túrázás, egy borkóstoló, egy wellnessprogram vagy egy múzeum biztosan belefér, és az is biztos, hogy nagyon sok étterem nyitva tart majd. Néhány gondolatébresztő ötlet:

Felfedezhetjük alaposabban Badacsony környékét, a hegytetővel, a borokkal és az éttermekkel együtt.
Bejárhatjuk Keszthely környékét vagy a Tapolcai-medencét.

Megismerhetjük Balatonlelle és a Kishegy nyitva tartó pincészeteit, és élvezhetjük azt a nyugalmat, aminek nyáron nyoma sincs.


Könyvek a Balatonról

Nemrég elindult a CityZen webshop a We Love Balaton és a We Love Budapest támogatásával. A webshopban Balatonnal és Budapesttel kapcsolatos könyveket egyaránt lehet kapni, így akkor is velünk lehet a tó környéke, ha épp nincs lehetőségünk odautazni. A webshop kínálatából ajánlunk négy könyvet:

A túrázóknak óriási kincs lehet Balogh Tamástól a Káli-medence kalandkönyve, ami minden évszakra ajánl kevésbé ismert látnivalókat.
Kalas Györgyi Magyar tengeri gasztrokönyve alap, hiszen egész máshogy ülünk be egy étterembe vagy egy büfébe, ha képben vagyunk a balatoni gasztronómia legfontosabb kérdéseivel és történéseivel.
Katona Csaba történész könyve, A magyar Beau Monde a 19. századi Balatonfüredre kalauzol minket, ahol levéltári kutatásokra alapozva eleveníti fel az egykori fürdővendégek portréját, és a fürdőélet eseményeit.
A füredi Lipták-ház az 1940-es évek végétől a magyar irodalom és művészet nagyjainak nyaralóhelye volt. Az egyik törzsvendég, Örkény István vendéglátójához írt élcelődős, humoros leveleinek gyűjteménye a Levelek a Lipták-házba című könyv, amihez a megértést segítő jegyzeteket Örkény özvegye, Radnóti Zsuzsa állította össze.


Finomságok a termelőktől

Még van időd, hogy meglátogass egy termelői piacot a Balatonnál, és bevásárolj kézműves termékekből. Az ehető ajándékokkal biztosan nem okozol csalódást, a balatoni termelők kencéi, lekvárjai, szörpjei, szőlőmagolajai, levendulás vagy épp csilis termékei mindig jó ajándékok. (Azért arról érdemes meggyőződni, hogy állnak a családtagok és a barátok a csilivel).

Susanne Daucher gyógynövényes ecetei hónapokig különleges ízt adnak az ételekhez, Zsusska szörpjei, vagy Vrancsik Tibor zölddió-lekvárja is különleges ajándékok. Ha inkább kozmetikumot ajándékoznál, a pécselyi Zador szappanok a természetes olajokból, zsírokból és illatanyagokból készülnek, és többek között füge-körte- és mandula-klementin-illatváltozatokban is kaphatók.

Nem fér bele a piacozás? A balatoni delikátboltokban és cukrászdákban, kávézókban is bevásárolhatsz, a Karolina SPEIZ, a Pörc Magyar Delikát vagy a tihanyi Tündérsziget is szuper ajándéklelőhely.


Vászonképek a Balatonról

Biztosan a telefonodban is van néhány gyönyörű kép, de talán már egy kicsit késő van ahhoz, hogy ezekből vászonképet készíttess. A profik lélegzetelállító drónfelvételei és tájképei közül viszont még is most válogathatsz, így egy kicsit minden nap láthatja a Balatont, akit megajándékozol. Orbán Péter, Varga Norbert vagy Vörös Ákos (Redphoto) képei közül tuti, hogy találsz olyat, ami felidéz egy emléket.


Fesztiválbelépők

Aki balatoni élményekre vágyik, biztosan nagyon boldog lesz, ha egy MOL Nagyon Balatonos fesztiválra szóló belépőt rejt a csomagja.

A Balaton Soundra – ahol a mályvacukor-maszkos Marshmello, Armin van Buuren, DJ Snake, Future, Paul Kalkbrenner és Timmy Trumpet is fellép – napijegyet, 3, 4 és 5 napos bérletet is vehetünk. Bár az első early bird akciók már véget értek, még be lehet vásárolni kedvezményesen.
A Strand fesztivál jegyeire ugyanígy lecsaphatunk, szintén kedvezményesen. Érdemes, mert többek mellett John Newmanre, a Bastille-ra, a Dimitri Vegas & Like Mike-ra és Anne-Marie-ra pöröghetünk.
Már tudjuk, hogy a VeszprémFesten Caro Emerald, a UB40 featuring Ali & Astro, valamint Katie Melua is fellép. Szuper ajándék a szülőknek is.

A Művészetek Völgye karácsonyi akciójában december 18-ig páros bérlet + völgyrelikvia csomagokat lehet venni, és völgyfaházakba is lehet szállást foglalni.
A Paloznaki Jazz Piknikre is lehet már páros bérletet venni, és a csomaghoz egy üveg Homola bor is jár.
Bár a 2019-es programot még nem tették közzé, a Kultkikötőbe december 24-ig vehetünk szabadbérletet, amivel majd a kiválasztott előadások előtt 5 nappal foglalhatók a jegyek.


Séták és túrák 

A vezetett túrákon rengeteg izgalmas részletet tudhatunk meg a Balaton múltjáról és jelenéről, vagy profi barlangászokkal ereszkedhetünk a mélybe. A séta- ás túrajegyek jelentősen megkönnyítik az időhiányban szenvedő ajándékozók életét,  ugyanakkor olyan élményeket jelentenek, melyekre mindig emlékezni fognak, akik az ajándékot kapják. Főleg, ha egy kicsit feszegetni kell a határaikat közben.

A Hosszúlépés balatoni sétáihoz utalványt vásárolhatunk a neten. A Csend hangjai éjszakai sétán Ágoston atya vezetésével lehet bejárni a sötét termeket, a Káderek fürdőnadrágban sétán pedig a pártüdülők világába látogatunk el. Érdemes a nyári sétákat a meghirdetésük után egyből lefoglalni,, mert hamar betelnek.
A balatonedericsi Csodabogyós-barlang túrája garantáltan emlékezetes élmény. Az extrém túrát csak olyanoknak ajándékozzuk, akik már jártak barlangtúrán, és élvezték is, kezdőknek az alaptúrát válasszuk. Ugyanez igaz a Szentgáli kőlik alap- és extrém túráira.


Borok és pezsgők

Múlt héten már megírtuk, hogy milyen borokat ajánlunk az ünnepléshez, de megtalálni a karácsonyfa alatt azt a bort, amit a kedvenc balatoni borteraszunkon ittunk, vagy amit egy borfesztiválon fedeztünk fel, az egyik legjobb ünnepi élmény, és egy balatoni pezsgővel sem lehet mellé lőni.

Ha nincs lehetőségünk közvetlenül a pincészeteknél beszerezni a tételeket, érdemes vinotékában érdeklődni, de egyre több pincészettől is rendelhetünk online. Már többek között a Dobosi Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Zelna borászat, vagy akár Istvándyék webshopjában is lehet keresgélni.

Ha nem találjuk a kedvencünket, vagy nincs a borászatnak webshopja, érdemes a pincészetnél érdeklődni, hol kapható az adott tétel.


Kenyérsütő workshop

Ha szeretteink, vagy barátaink feltűnően sok időt töltenek pékségekben, a termelői piacokon indokolatlanul sok pékárut vesznek, és arról álmodoznak, hogy saját kovászt nevelnek, amit aztán a legfurcsább helyekre is magukkal hurcolnak, akkor odáig lesznek egy kenyérsütő workshopért. A Búzalelke csak négy alkalmat hirdet meg 2019-re, és az első kettő már be is telt, ezért ne gondolkozz sokat ezen az ajándékon.