76 milliárd forintnyi „TOP forrás” érkezett Somogy vármegyébe (sonline.hu)

Sikeresen pályáztak a somogyi önkormányzatok a TOP-ban, ebből összesen 76 milliárd forintnyi forrás érkezett a vármegyébe. A jelenlegi uniós ciklus TOP Plusz forrásaira 78 milliárd forint áll rendelkezésre Somogyban – hangzott el a polgármesterek és jegyzők siófoki konferenciáján.

A programot 9. alkalommal szervezte meg a Somogy Vármegyei Kormányhivatal és a Somogy Vármegyei Közgyűlés – írta a sonline.hu.

A covid, majd az energiaválság kihívások elé állította az önkormányzatokat, de helyt álltak a települések – mondta Neszményi Zsolt, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal főispánja a somogyi polgármesterek és jegyzők kedden kezdődött kétnapos siófoki konferenciáján. Ezen a programon minden évben az önkormányzatokat érintő aktuálitásoké a főszerep, de ilyenkor lehetőség nyílik a tapasztalatcserére is – tette hozzá Neszményi Zsolt.

A nehézségek ellenére megvalósultak a tervezett fejlesztések. 740 milliós kormányzati támogatásból látogató- és élményközpont épült a faluban, 270 milliós összegből pedig a csapadékvízelvezetés valósult meg tavaly – összegezte Kereki polgármestere. Mint Csicsai László hozzáfűzte: az elmúlt 8-10 évben többféle pályázati forrásból közel 1,6 milliárd forintos fejlesztési összeg jutott a Balatonhoz közeli településre.

A Somogy Vármegyei Önkormányzat az előző uniós ciklusban a TOP pályázatok megvalósításához több mint 150 konzorciumi szerződést kötött a településekkel – erről Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke beszélt a konferencián. Mint elhangzott: csak területfejlesztési forrásból 500 sikeres pályázattal 61 milliárd forint érkezett az elmúlt években Somogyba. A kaposvári TOP-fejlesztésekkel együtt pedig ez az összeg eléri a 76 milliárdot. A jelenlegi TOP Pluszban mintegy 78 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek a keretnek közel 60 százalékát, mintegy 46 milliárdot már lekötöttek a települések. A Somogy Vármegyei Önkormányzat 127 projekt megvalósításában vesz részt konzorciumi partnerként. A települések főként energetikai hatékonyság növelésére, helyi szolgáltatások-, bölcsőde-, óvoda fejlesztésére és szociális infrastruktúra korszerűsítésére pályáznak.

Csurgó is fejleszt a TOP Plusz forrásaiból. Mintegy 200 millió forintból a családsegítő és a fogyatékkal élők intézményének felújítását tervezik. Egy másik pályázat 300 milliós összegében parkosítás, a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése és ingatlanfelújítás is szerepel. Mint azt Füstös János polgármester elmondta: ebből a pályázatból tervezik a csurgói sportcsarnok energetikai fejlesztését.

Az önkormányzatokat érintő aktualitások között a területfejlesztési törvény megújításáról is tájékoztatták a konferencia résztvevőit.

Alapvető cél a vármegyei közgyűlések területfejlesztési munkájának megerősítése. Fontos, hogy az új szabályozás a már meglévő területfejlesztési lehetőségeket olyan hazai forrásokkal erősítse, amelyek elősegítik a területi különbségek kiegyenlítését – mondta Mayer Gábor, területfejlesztésért felelős államtitkár. Mint a konferencián elhangzott: ilyen eszköz lehet a területfejlesztési alap, emellett egy területfejlesztési szolgálat létrehozását is tervezik vármegyei hatókörrel, kormányhivatali közreműködéssel.