7 ikonikus Bujtor István-helyszín a Balatonnál (welovebalaton.hu)

Vitorlásversenyek, száguldó Ladák és a tó egykor legmenőbb épületei – Bujtor István Balatonnál játszódó vígjátékainak egyik főszereplője maga a tó. A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer idén lenne 80 éves. Hét ikonikus balatoni helyszínnel emlékezünk rá és filmjeire. Érdemes végigjárni a forgatási és az emlékhelyeket, ahol a 80-as évek Balatonja is megelevenedik.


Balatonfüred
Bujtor István szenvedélyes vitorlázó és hétszeres magyar bajnok volt, nem véletlen, hogy a vitorlázás a Balatonnál játszódó filmjeiben is fontos szerepet kapott. A balatonfüredi Vitorlás téren álló szobrát, amely Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, a színészlegenda születésének 71. évfordulóján, május 5-én avatták fel. A szobor Bujtor Istvánt az első Kékszalag-győztes 30-as cirkáló, a Rabonbán nevű vitorlás kormányánál ábrázolja – a színész a legendás hajó kapitánya is volt.

Az ő tiszteletére ajánlják 2017 óta a TABU Oldtimer Vitorlás Kupát is, amit mindig az augusztus 20-a előtti szombaton rendeznek meg Balatonkenesén.

Helka

A Pogány Madonna forgatásának idején a Balaton híres hajója Balatonfüreden, a Zákonyi Ferenc utca „bódésorán”, a 71-es út mellett állt. A forgalomból kivont hajón presszó és szórakozóhely üzemelt, itt került sor a film egyik híres bunyós jelenetére. A hajó ma ismét a Balaton hullámait szeli, miután felújították és 1996-ban menetrend szerinti forgalomba helyezték. (Az 1963-ban készült fotón a hajó a badacsonytomaji kikötőben látható.)

A teljes cikk itt elolvasható.