67 centiméternyit billent a Balaton víztükre, megkezdődött a Sió-zsilip zárása

Nehéz körülmények között, esetenként több mint 60 kilométer/órás erősségű, fákat döntő viharos szélben kellett bizonyítania csütörtökön a Balaton négy új hajójának, a hajózási szezon megnyitóján, Siófokról Balatonfüredre kelve át. A tartós erős szél 67 centiméternyi különbséget okozott 13 órakor a tó keleti és nyugati végében mért vízszintben.
Nagypénteken a tó átlagos vízállása 124 centiméter, nyolcadik napja tartja magát ezen a szinten. A víz reggel Siófoknál 10,6 Celsius fokos volt. Pár napja elkezdték zárni a Sió-zsilipet, a hónapok óta amúgy is csak „óvatos mértékben zajló” vízeresztés mára harmadára csökkent – a vizugy.hu adatai szerint.

 

Március 28.-án a tartósabb, viharos délnyugati szél megbillentette a Balaton víztükrét: 13 órakor a vízügy műszerei Keszthelynél 93 centiméteres, míg Balatonfűzfőn 160 centiméteres vízállást mértek, miközben a tó átlagos vízállása 124 centiméteres volt.

A vízügy keszthelyi mérési adatait bemutató grafikonon jól látszik, hogy nagycsütörtökön délben kiugróan nagy volt a vízszintcsökkenés (Forrás: vizugy.hu)

 

A vízügy balatonfűzfői mérési adatait bemutató grafikonon jól látszik, hogy nagycsütörtökön délben kiugróan nagy volt a vízszintemelkedés (Forrás: vizugy.hu)