Jéggel érkezett a hidegfront, Balatonmáriafürdőn mérték a legerősebb szelet

Hétfőn hullámokban, többfelé jégesővel kísérve érkezett a hidegfront a Balatonhoz, a hőmérséklet rövid idő alatt 7-8 fokot csökkent. Balatonmáriafürdőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szélműszere 15:30-kor 98 km/h-s széllökést mért, ez volt a legnagyobb széllökés az országban ezen a napon – számolt be Horváth Ákos meteorológus az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatórium összefoglalójáról.

 

A korábbi előrejelzéseknek megfelelően a Balaton térségét a déli órákra egy hidegfront közelítette meg, amely több hullámban vonult át a tó felett. Az első hullám még nem okozott rendkívüli időjárást, de északnyugatira fordította a szelet, ami először a nyugati medencében, majd a térség többi részén is fokozatosan felerősödött, Balatonfüreden pedig még délnyugati irányból alakult ki 60 km/h-s széllökés a front előtt.

 

Az első hullámot csak a viharjelző-rendszer jelezte

Az ilyen típusú időjárási helyzeteknél problémát jelent, hogy elmarad a látványos felhőzetnövekedés és a zivatarok is később érkeznek, így a vízen tartózkodók csak a viharjelzések alapján következtethetnek a veszélyes időjárási helyzet bekövetkeztére.

A front második, fő hulláma egy-két órával később érte el a Balatont, ez már heves zivatart is kiváltott – elsősorban a nyugati medencében – amelyet erősen viharos, 90 km/h-t meghaladó széllökések kísértek több helyen.

 

Estére sokat hűlt a levegő, de keddre visszatér a jó idő

A zivatarokat a viharos szél mellett többfelé jégeső kísérte, majd a front mögött erős széllel több fokkal hűvösebb levegő árasztotta el a Balaton térségét. A hidegfront megérkezésével a hőmérséklet rövid idő alatt 7-8 fokot csökkent, a 30 fok közeli értékekről kora estére 17 fok köré hűlt le a levegő.

A nyugati medence térségében 10-15 mm, a keleti medencénél 5-10 mm csapadék hullott, de a Kis-Balatonnál, Főnyeden a lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 30 mm-t. A Balaton fölött is átvonult hidegfront később az Alföld déli, délkeleti részén is heves zivatarokat váltott ki.

A front átvonulása után a holnapi nap már sokkal jobb idő várható. Jelentősen mérséklődik a légmozgás, a képződő gomolyok mellett csapadékmentes időre számíthatunk sok napsütéssel, a hőmérséklet csúcsértékei pedig csak 2-3 fokot esnek vissza, kedden is 27-28 fokig melegszik a levegő a Balaton térségében – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.