Gereblyézve fogott halat, orvhalászatért kell felelnie (police.hu)

Újabb orvhalász bukott le gereblyézés miatt, ezúttal Balatonföldváron a kikötőben. A halászati őrök vasárnap délután érték tetten, majd értesítették a rendőrséget – írja a police.hu.

A rendőrök a 69 éves férfit elfogták és előállították a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságra, ahol orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A gereblyézés módszerével próbálkozókat általában a módszerre jellemző gyors, a felszerelést oldal irányban megrántó mozdulat buktatja le.  A mozdulat célja az, hogy a horgot a halak testébe kívülről akassza be. Semmilyen esetben sincs mentség az ilyesfajta kegyetlen állatkínzásra, különösen elítélendő ez annak a tükrében, hogy a téli keszegezést tisztességes módszerrel űzők ugyanott közel ugyanakkora mennyiséget képesek kifogni kicsivel hosszabb idő alatt- írja honlapján a halgazdálkodási társaság.

A példás büntetés valószínűleg nem marad el,  az eljárás végén az ítélettel járó büntetést az illetékes járási hivatal földművelésügyi osztálya még megtoldja a halvédelmi bírsággal, visszavonja az orvhalász állami horgászjegyét és egy időre eltiltja új engedély váltásától. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Balatoni Horgászrend 3. pontja értelmében saját hatáskörben eljárva további eltiltással „díjazza” a kirívó szabályszegést.

A kirívó szabálytalanságokért kiszabható büntetésekről ezen a linken lehet olvasni.