50 kiló mérgező gombát koboztak el a keszthelyi piacon (zaol.hu)

Mintegy 50 kiló mérgező gombát koboztak el lakossági gyűjtőktől szombaton a városi piacon. Szerencsére ők elvitték ellenőriztetni a zsákmányukat…

 

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több a vadon termő gomba, s ez látszik a piaci kínálatban is. Keszthelyen bőséggel akad például nagy őzlábgomba, ízletes vargánya, rókagomba és érdes tinóru is. Természetesen csak árulhatja az „erdő gyümölcsét”, aki előzetesen bevizsgáltatta a portékát, ám a szakemberek ugyanezt tanácsolják azoknak is, akik saját fogyasztásra gyűjtöttek.

Az emberek óvatosabbak, s elhozzák a szakemberhez azokat a gombákat, amelyeket korábban a maguk vagy ismerősük véleménye alapján fogyaszthatónak minősítettek – mondja Jantász Ferenc, a VÜZ Kft. parkoló- és piacüzemeltetési ágazatvezetője. Ezt a pozitív tendenciát jól illusztrálja a múlt szombaton elkobzott kirívó mennyiség is. Mi mindent elkövetünk, hogy felhívjuk a figyelmet a gombavizsgálat fontosságára.

Az összességében 50 kilónyi veszélyes gomba közt volt pókhálós és fakógomba, világító tölcsérgomba, a legtöbbet pedig a sárguló csiperkéből vittek, amely könnyen összetéveszthető az ehető csiperkefajokkal.

A további részletek itt megtalálhatók.