45 éves a keszthelyi fafaragó szakkör (tvkeszthely.hu)

A Fejér György Városi Könyvtár kiállítóterében felállított vitrinekben összesen 12 alkotó munkája látható. A tárlatot zömmel a kisméretű tárgyak jellemzik, melyek sokszínű faragások. A különböző technikával elkészített munkák a fafaragó szakkör eddigi 45 évét méltatják – írja a tvkeszthely.hu.

„45. évünket ünnepeljük ennek a kiállításnak a kereteiben keretében, ahol ez jubileumi évforduló. Az idei ősszel a 46. szezonunkat kezdjük el tehát egy kicsit megkorosodott a szakkör, de egy méltó környezetben próbálunk egy kis megemlékezéssel és kiállítással a közönségnek bemutatkozni ez alkalomból.” – tájékoztatott Bereczky Csaba, fafaragó szakkör vezetője, népi iparművész, a Népművészet Mestere, az MMA tagja.

A fafaragók rendszeresen találkoznak a Népművészeti Alkotóházban. A tagok jórészt otthon dolgoznak és az összejöveteleken vitatják meg és értékelik egymás munkáját. Edvi Gyula 1996 óta jár rendszeresen a fafaragó szakkörbe.

„Én mindenféle tárgyat készítek a fa- és csontfaragástól, spanyolviasz berakástól a fémművességig. Általában mindig valamit éppen kiragadok az adott nagy magyar népművészet témából. És abból próbálokvalamilyen használható ajándéktárgyat elkészíteni. Gyakorlatilag csak hobbiból dolgozok ajándék tárgyakat készítek az ismerőseimnek.” – mondta Edvi Gyula, fafaragó népművész.

Jankovics Tamás az 1977-es alapítás óta oszlopos tagja a szakkörnek. Saját útkeresése után ’86-ban kezdett el a fakéreg megmunkálásával foglalkozni. Ma leginkább ezek a munkák jellemzik művészetét, a témáról 1 éve könyvet is írt.

„Az újságból tudtam meg hirdetik, hogy Bereczki Csabának alakult ez a csoportja, felkerestem, vittem egy- két munkámat és akkor megkritizálta, megmondta, hogy a faragás jó, csak nem jó helyen van, …tehát útbaigazított.” – mesélte Jankovics Tamás,  a Népművészet Mestere.

A Goldmark Károly Művelődési Központ Fafaragó szakkörének alkotásai december 2-ig láthatók a városi könyvtárban.