3 dolog, amiért érdemes Zánkára látogatni (szmo.hu)

Rengeteg látnivaló vár a Balaton-parti településen és közvetlen környékén, amiből most három olyan lehetőséget említünk, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni.

A negyven fölöttiek számára Zánka község egyetlen nevezetességhez, az egykori Úttörővároshoz köthető. Pedig a ma Erzsébet-táborként működő központon kívül is rengeteg a látnivaló a Balaton-parti településen és közvetlen környékén, amiből most három olyan lehetőség említ az szmo.hu, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni.

Árpád-kori református templom

Zánka temploma a Balaton-felvidék egyik legrégebbi egyházi épülete. A sziklaszirten álló templom építését az építészek a XII. századra teszik. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a hajó keleti oldalán nyíló szentély, amelyre a későbbi felújítások idején tornyot építettek. Ez a szentélytípus keleti eredetű. Mindez, és a templom patrocíniuma (=védelem; Szent István király) szintén a korai építést valószínűsíti. A templom egy másik ritka építészeti vonása a hajónyi szélességű nyugati torony. A néhány évtizede feltárt, majd felújított templom a református egyház kezelésében van, műemléki értéke mellett hangulatos helyszíne lehet egyházi esküvőknek.

Hegyestű

A Zánkától nem messze fekvő Hegyestű Magyarország egyik legérdekesebb geológia képződménye. A községből kisebb túraként akár gyalog is megközelíthető a 337 méterre magasodó alakzat. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Gasztronómia

Zánkát – bár Balaton-parti település – a Káli-medence kapujának is tartják. A magyar Toscanaként is emlegetett vidék az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvend, így nem véletlenül válhatott az ország egyik gasztronómiai központjává. A finom ételekre és italokra vágyó kirándulók már Zánkán is találhatnak a gasztroforradalomban kivirágzó éttermet, de ha átruccannak a közeli Köveskálra, akkor további remek helyeken kényeztethetik ízlelőbimbóikat. A jó magyar borok kedvelői pedig akár itt, akár a Zánka-Nivegy völgyi kisebb pincészetekben leöblíthetik az elfogyasztott ételt egy pohár borral.

 

 

A cikk az szmo.hu oldalon folytatódik.