2020 végére megszűnik a pernyekibocsátás Ajkán (veol.hu)

Befejezik néhány héten belül az ajkai erőmű 10-es számú kazánjának korszerűsítését, ami az energetikai létesítmény idén ősszel megkezdett rekonstrukciójának első fontos lépése. 2020 végére pedig megszűnik Ajkán a kazánok okozta pernyekibocsátás.

Végeztek a bontásokkal, kiszerelésekkel, rekonstrukcióval, mialatt megtörtént például a füstgáz recirkulációjához szükséges új ventilátor telepítése, és felújították a kazánhoz tartozó elektrofiltert is – írja a veol.hu.  Az ajkai erőmű kazánparkjának rekonstrukciója a Bakonyi Erőmű Zrt. mintegy hatmilliárd forint összegű beruházásának meghatározó része, amivel fokozzák az üzembiztonságot, javítják az energiahatékonyságot és környezetvédelmet.

A korszerűsítést a lakosság hőenergia-igényének folyamatos biztosítása mellett végzik. A folyamatban lévő munkák, majd a több hónapos próbaüzem tapasztalatai hasznosak lesznek később, amikor 2020 tavaszán és őszén újabb két kazánt újítanak fel. – A meglévő rendszerek optimalizálásának, és az eddig elvégzett korszerűsítésnek köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb, mint felére csökkent a környezetvédelmi-határérték túllépések száma. Mindez megerősített minket abban, hogy az erőmű környezeti teljesítményének javításához tovább kell folytatnunk a korszerűsítéseket. A rekonstrukció után a kazánok jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett működnek majd, fogalmazott Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója.

A cégvezetés emlékeztetett, az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. 2017 decemberében került a Veolia Energia Magyarország Zrt. portfóliójába. Az állapotfelmérés után 2018 tavaszán kezdődött meg a korszerűsítés az erőmű kéményeinek megtisztításával. A 10-es kazán 2019 őszén megkezdett rekonstrukcióját év végére befejezik. A következő kazán felújítását 2020 májusában kezdik, és néhány hónap múlva, az őszi fűtési szezonban már megújultan áll a lakosság rendelkezésére. Majd 2020 őszén kezdődik meg a következő kazán felújítása, és ezzel 2020 végére a kazánok okozta pernyekibocsátás megszűnik Ajkán.

A Bakonyi Erőmű Zrt. célja, hogy fokozatosan megszüntesse a szénfelhasználást az erőműben. Tovább növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomasszát, és engedéllyel, öt százalékban SRF (Solid Recovered Fuel) terméket is hasznosítanak, ami főleg papírból, és már nem újrahasznosítható műanyagból áll. Ezt a tüzelőanyagot folyamatos bevizsgálás és termékminősítés kíséri, klórmentes, kereskedelmi forgalomban értékesíthető. Ennek energetikai célú hasznosítása Nyugat-Európában elterjedt, mert ezzel jelentős mennyiségű, fosszilis energiahordozó váltható ki, kedvező környezetvédelmi mutatók mellett.