2019 nyarára megépülhet a Budapest-Balaton kerékpárút (inforadio.hu)

Döntően a magyar lakosság veszi majd igénybe a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárutat – véli a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Révész Máriusz szerint a magyarországi dombok emelkedői nem jelenthetnek gondot.

– Jelenleg a legfontosabb célkitűzésünk a Budapest-Balaton közötti kerékpárút, ugyanis ez egy nagyon keresett kerékpárút lesz” – mondta Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak. A tervek elkészültek, hamarosan engedélyezik is őket,így reményeink szerint a következő évben az építés már meg fog történni, úgyhogy én reménykedem, hogy a jövő nyárra komoly szakaszai készülnek el ennek a kerékpárútnak – tette hozzá Révész Máriusz.

A kormánybiztos kifejtette, hogy a Budapest-Balaton kerékpárutat döntően magyarországi kerékpárosoknak tervezik, de lesznek olyan kerékpárutak is, amelyeken nagy számban várhatóak külföldi turisták: ilyen a Fertő-tavat Keszthellyel összekötő kerékpárút, vagy a Rajka-Budapest kerékpárút, amely gyakorlatilag Bécset fogja Budapesttel összekötni.

„Itt már jelentős számban lesznek külföldi turisták, lesznek olyanok akik még magasabbról fognak indulni a Duna mentén, de Bécsnél nem fognak megállni, hanem egészen Budapestig el fognak kerekezni. Nem titkolt célkitűzésünk, hogy a Duna menti kerékpárutat egészen a szerb határig folytassuk.

Évente kb. 400 ezren érkeznek a Duna-menti kerékpárúton, és ha a továbbiakban megfelelő módon marketingeljük, és megfelelő turisztikai attrakciókat építünk ki a kerékpárút mellé, akkor a bécsihez hasonló forgalmat is megközelítheti hosszabb távon ez a Bécset-Budapesttel összekötő kerékpárútforgalom” – mondta Révész Máriusz, hozzátéve, hogy Magyarországon a földrajzi feltételek is megfelelőek, hiszen nincsenek olyan nagy hegyek, mint mondjuk Ausztriában. Egy osztrák család kerékpártúrájához a szelíd emelkedőkkel teli vidék kifejezetten kívánatos lehet.