20 éves lett a zalavári Kis-Balaton Ház, több pénzt kellene fordítani a Kis-Balatonra (Keszthelyi TV)

20 éves lett a Kis-Balaton Ház. Az intézményben immáron két évtizede tekinthetik meg interaktív kiállításokon keresztül a látogatók a Kis-Balaton és Zalavár Vársziget múltját és jelenét. A jubileumi ünnepségen elhangzott, a Balaton nem létezne a mai formájában a Kis-Balaton nélkül. Arról is szó esett a Kis-Balatonnal kapcsolatban, hogy “az elmúlt 20 évben nem költöttünk rá annyi pénzt, amennyit kellett volna”.

Immáron 35 éve segíti a Kis-Balaton a Balaton vízminőségének javítását. A természetes szűrőrendszer a mai kor igényeinek megfelelően működhet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérnökeinek köszönhetően. Emellett a Kis-Balaton egyedülálló vizes élőhellyé is vált, melynek gazdag faunája vonzza a látogatókat. 2000-ben nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház Zalaváron a Várszigeten, ahol interaktív kiállítások mutatják be a természetvédelmi és védett értékeket. Ezek mellett a Vízvédelmi Rendszer működését, a vízminőségi különbségeket is megtekinthetik a látogatók.

A jubileumi ünnepségen a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kifejtette, a 20 év alatt több mint százezer  látogató tekintette meg a Kis-Balaton Házat. Elsődlegesen az volt az épülettel a céljuk, hogy a Vízügyi Igazgatóság munkásságát ismertethessék meg az érdeklődőkkel. Rengeteg kutatást végeznek ugyanis azért, hogy a Balaton vízminősége minél jobb legyen.

„Itt nagyon komoly laborvizsgálatokat mi nyomon követjük a Kis-Balatonnak a működését. És ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy az elmúlt évtizedekben több tízezer tonna lebegőanyagot és több ezer tonna foszfort és nitrogént tartott vissza a Kis-Balaton és ezektől a tápanyagoktól mentesítette a Balatont. Hogyha ez nem történt volna meg, akkor a Balatont nem lehetne ilyen módon üdülőtóként és fürdőtóként hasznosítani” – mondta el Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója úgy fogalmazott, a Kis-Balaton a Balaton lelke. Sokan próbálják külön kezelni, de ez elképzelhetetlen. A természetes szűrőrendszer mentesíti ugyanis nagytestvérét a terheléstől, azonban rá is ugyanakkora figyelmet kell fordítani. Várhatóan két éven belül megkezdődik rekonstrukciója.

„Azt be kell, hogy valljuk, hogy a Kis-Balatonnál is elindultunk abba az irányba az elmúlt 20 évben, hogy nem költöttünk rá annyi pénzt, amennyit kellett volna, mert nem jelzett hibát a rendszer. De ez a hiba egyszer akkumulálódni fog és egyszerre fog nagyban jelentkezni, tehát azt azért el kellene kerülni. Tehát ezért nagy hangsúlyt adunk arra, ha meg is történik a Kis-Balaton rekonstrukciója azzal együtt határozzuk meg azokat a fenntartási feladatokat, amelyek nem lesznek látványosak, de hosszú időre stabilizálják a helyzetet. Mert ha nem csináljuk, akkor megint egy nagy beruházás jön és ezt azért szeretnénk elkerülni.” – ismertette Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

A Kis-Balaton rekonstrukciója mellett a 20 éves Ház is meg fog újulni. A jövőben várhatóan a kiállításon újabb elemeket láthatnak az érdeklődők a jövő kutatásairól – a Keszthelyi TV beszámolója szerint.