20 éve város Badacsonytomaj – nagyszabású programokat terveznek (likebalaton.hu)

Badacsonytomajon eddig három nagy rendezvény köré rendeződött a nyár és az ősz, ez bővülni fog idén. A 17 napos Borhét, a Város Nap és a Szüreti felvonulás volt a három csúcspont, ehhez társul még egy különleges gasztrofesztivál is. 

Idén 20 éves Badacsonytomaj, mint város, így a Gyerek és Város Napot alaposan megünneplik három napon keresztül – május 24 és 26 között. A vigadalom egy nagyszabású Gyerek nappal veszi kezdetét a strandon. Majd másnaptól átköltözik a rendezvény a sportpályára, ahol május 25-én a Yesterday, a Hello Kids és Cserpes Laura koncert lesz. Május 26-án pedig helyi Dj-k bemelegítése után egyetlenegy koncertet láthat-hallhat a közönség, az viszont egy nagyszabású est lesz, országosan nagyon ismert előadókkal, akiknek május 11-ig a kilétét szerződési okokból titok övezi. A szervezők szerint nagy lesz a csodálkozás, és biztosak benne, hogy több ezren lesznek ezen a vasárnapon Badacsonytomaj sportpályáján. A jubileumi Szüreti felvonulás nagykoncertjén Hevesi Tamás lép színpadra.

2024-ben szezonnyitó eseményt is tart a város a Tomaj Lakomája gasztrofesztivállal.

Tomaj – a besenyők vezére – , aki odaállt István mellé Koppány ellen, és megnyerték a csatát, Istvántól megkapta a Badacsonytomaj, Lesencetomaj, Cserszegtomaj karéjt. Innen az ötlet, ha már Tomaj és Badacsonytomaj, ráadásul lett egy csodálatosan felújított Fő utca a településen miért is ne lehetne ezeket összekapcsolni egy gasztrofesztivál keretein belül.

Szigorúan csak Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok jelennek meg ezen a rendezvényen, de a vásárosok is, s minden más is a középkorból csöppen ide, tehát semmi mait nem beengedve. Odáig fejlesztettük ezt az ötletet, hogy megelevenedik Tomaj jurtája, udvara, háztartása, sőt lesz Tomajunk is. Május 4-én Tomaj udvarán korabeli vásár lesz, ahol sütnek-főznek: itt egy ürücombot, ott egy vaddisznó combot, a korabeli üstökben rotyog majd az étel.

-fogalmazott a likebalaton.hu-nak Kulcsár-Székely Attila kulturális vezető.

Lovasíjász bemutató, harcászati bemutató – egy színes, szagos, élettel teli történet elevendik meg itt az utcákon és tereken. Az ezt megelőző napon, vagyis május 3-án délután valamint este pedig neves régészek, történészek és szakemberek fognak előadást tartani a kor harcászatáról, történelméről, gasztronómiájáról.

A Borbarátok séfje fogja előállítani az áldost, ami a gulyásunknak, és az üstönyt, ami a pörköltünknek az őse és e recept szerint fogják május 4-én az amatőr szakácsok elkészíteni nagytételben az ételeket. Az Etyeki Sörmanufaktúránál fő Tomaj söre, egy nagyon karakteres árpa sör, amit kimondottan erre az alkalomra készítenek. S minő szerencse, hogy a Borbély Pincészetnek van Tomaj bora, így nem kellett sokat gondolkodni, hogy mi lesz a fesztivál nedűje – tette hozzá.