196. balatonfüredi Anna-bál július végén – Soha ennyi elsőbálozó (balatonfured.hu)

Ötszáz vendéget várnak az idei 196. Anna-bálra. Minden korábbinál több 18 éves füredi lány vesz majd részt a július 31-én, az Anna Grand Hotel hangulatos kertjében rendezendő eseményen. A patinás rendezvényt ezúttal is az Anna Fesztivál eseményei előzik meg. Lesz prímásverseny, szívhalászat, operagála és utcabál – olvasható Balatonfüred honlapján.

(Fotó: annabal.hu)

A bál díszvendége idén Veszprém városa lesz, a fővédnök pedig Varga Judit igazságügyi miniszter.

– Tavaly a járvány miatt elmaradt a bál, ezért úgy döntöttünk, hogy az idei elsőbálozó hölgyek mellett ezúttal meghívjuk a tavaly 18 éves füredi lányokat is. Szeretnénk a díszudvart kényelmesebbé tenni, bízunk benne, hogy az új elrendezéssel alkalmasabb lesz  a társasági életre – fogalmazott az Anna Grand Hotelben rendezett sajtótájékoztatón Bóka István, polgármester.

A bál estéjén az Anna-báli szépek lovasfogatain lehet majd sétakocsikázni. Balatonfüred lesz az egyetlen hely, ahol a mezőhegyesi, a szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok fogatai közül választhatnak a vendégek.

– A báli szív színe ezúttal az erőt, a hűséget és a reményt szimbolizálja, piros-fehér-zöld lesz a porcelánszív. Ebben az évben megújítottuk a herendi porcelán serlegeket. A bál szépe egy modern, pasztell színű Viktória-mintára épülő vázát vehet át, az első udvarhölgy Rothschild, a második udvarhölgy pedig Apponyi mintájú serleget kap – mondta dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: a vendégek elé 3300 darabos, mintegy kilencven millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz kerül.

Az Operaház balettművészei táncolják a bálon a palotást, újdonság, hogy az elsőbálozóknak is külön tánca lesz. A bál szépét és két udvarhölgyét éjfélkor mutatják be, ők másnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is láthatók lesznek, majd sétakocsikáznak a városban.

A járvány miatti korlátozások ugyan nehéz helyzetbe hozták a szállodát, de mindent megtesznek azért, hogy ezúttal is méltó helyszíne legyen a patinás bálnak – jelentette be Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel tulajdonosa.

Idén is megrendezik a szívkórház előtti téren felállított nagyszínpadon az Operagálát, előtte egy nappal a Magyar Állami Operaház művészei lépnek fel, vasárnap este pedig a Gyógy téren operafilm vetítés lesz. Az eseményhez ezúttal is kapcsolódik prímásverseny, a bál hetében cigányprímások mérik össze a tudásukat. Újdonság, hogy fiatal prímások is zenélnek majd illetve a versenyzőknek nótaénekest is kísérniük kell.

– Viharosan pusztul ki a cigányzene, ezért nagyon fontos, hogy a bál keretében kétévente újra és újra reflektorfénybe állíthatjuk ezt a kultúrát – fogalmazott Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

A sajtótájékoztatón részt vett Purgel Réka, aki egyedülálló módon, két éven át viselte az Anna-bál szépe címet.
– Életre szóló élmény volt, hogy én lehettem a bál szépe, jelentős hatással van az életemre. Nagyon várom, hogy újra itt lehessek a bálon – mondta a 2019-es bál szépe.

Az ország egyik legrégebbi társadalmi eseményére a belépő 80 ezer forintba került, a jegyek már elfogytak. Idén is minden hölgy sorszámozott herendi porcelánszívet kap ajándékba.
A bál előtt a Vaszary Villa kertjében gyülekeznek a vendégek és onnan indul majd a zenés menet, itt akasztják a hölgyek nyakába a sorszámozott herendi porcelán szíveket. A báli közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül majd a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

A bált a július 26-31. között zajló Anna Fesztivál programjai előzik meg.