Adóváltozások: 18-ról 5 százalékra csökken a szálláshelyi áfa (mti/turizmus.com)

Az Országgyűlés múlt pénteken elfogadta a kormány jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatát, amelynek része, hogy a szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa 18 százalékról 5 százalékra csökken.

A parlament döntése alapján 2020. január 1-jétől élethosszig mentesülnek a – munkával szerzett jövedelmek utáni – személyijövedelemadó-fizetés alól azok az anyák, akik négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és őket saját háztartásukban nevelték legalább 12 évig.

Szintén a jövő év első napjától 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó (kiva) kulcsa. Az adócsökkentés több mint 40 ezer magyar kisvállalkozást érint.

A fenti lépéshez hasonlóan a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részét képezi a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsának 18 százalékról 5 százalékra történő csökkentése is.

A reklámadót ideiglenesen, 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig felfüggesztették (kulcsát nulla százalékban határozták meg).

A kis- és középvállalkozásokra vonatkozó fejlesztési adókedvezmény értékhatárát fokozatosan, három év alatt csökkentik a jelenlegi 500 millió forintról a beruházások további ösztönzése érdekében. A kisvállalatok esetében 2020-tól évente 300, 100, majd 50 millió forintra, míg a középvállalkozásoknál 400 millió forintról előbb 200 millió, 2022-ben pedig 100 millió forintra mérséklődik az adókedvezmény igénybevételének alsó határa. Az adókedvezmény kibővítése mintegy 7 ezer vállalkozást érint.

Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2020. január 1-jétől. A kormány az adórendszer egyszerűsítését célozza ezzel a lépéssel, az eva iránti igény ugyanis jelentősen lecsökkent az előző években az olyan új, kedvezőbb adózási formák bevezetését követően, mint a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és a kiva.

A magyar sportszervezetek munkavállalóihoz hasonlóan lehetővé tették a nemzetközi sportszervezetek munkavállalóinak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alkalmazását. Emellett a sportdiplomácia keretében adott juttatások adómentességét is biztosították.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január 1-jétől havi 7500 (napi 250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik.

A szociális hozzájárulási adót fizető mezőgazdasági őstermelők pedig a jelenlegi negyedéves helyett éves adómegállapítást kapnak.

 

A szálláshelyi áfacsökkentés háttere, plusz 4 %-os turisztikai hozzájárulás

A turizmus.com hírportál a jövő év januártól 5%-ra csökkenő szálláshelyi áfa részleteiről az ágazat két főszereplő szervezetének képviselőjével, Farkas Dáviddal, az MTÜ turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettesével és Könnyid Lászlóval, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnökével beszélgetett, amelyből alább közlünk részleteket:

“Mindemellett a környező országok példáit sem lehetett figyelmen kívül hagyni, hiszen Ausztriában és Szlovákiában 10%-os, Horvátországban 13%-os, Romániában 5%-os szálláshelyi áfára tértek át nemrég. Ebben a környezetben az áfacsökkentés komoly versenyképességi kérdés is volt, de természetesen a makrogazdasági hatásokat is mérlegeltük.

Ezek a folyamatok együttesen vezettek oda, hogy a gazdaság élénkítése érdekében a kormány az áfacsökkentés mellett döntött.

Fontos látni viszont azt is, hogy ennek szigorú előfeltétele a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetése, amelytől az ágazat fehérítését várja a kormány, a szürkegazdaság visszaszorításával pedig a turizmus az eddiginél is nagyobb mértékben járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez.”

“Az áfacsökkentés a szállodaiparban a vendéglátóiparhoz hasonlóan 5+4%-os konstrukcióban valósul meg, azaz a vállalkozásoknak az 5%-ra csökkentett áfa mellett 4%-os turisztikai hozzájárulást kell majd fizetniük.Az ebből befolyó összeget az állam tisztán turizmusfejlesztésre forgatja vissza, részben fejlesztésekre, részben marketingkommunikációra.”

A turizmus.com teljes cikke itt olvasható.