18 éve kapott pápai áldást a kézfogás harangja (tvkeszthely.hu)

2002. március 27-én áldotta meg a kézfogás harangját az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány régóta fáradozik azon, hogy végleges helyet kaphasson a Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás összefogásával készült harang. Vértesaljai András titkár úgy gondolja, hogy a harangot látni és hallani is kell, ezért most azon dolgozik, hogy a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában kaphasson helyet.

A Gombos Miklós műhelyében készült 325 kilogrammos harang jelenleg a diási Havas Boldogasszony kápolna tornyában lakik. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány tudomása szerint ez az egyetlen harang a világon, melyet megáldott az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa. Az áldozatos erőfeszítések ellenére sem sikerült végleges elhelyezést találni a harangnak. 2011-ben döntöttek az ideiglenes gyenesdiási elhelyezéséről a 2002. március 27-én megáldott harangnak.

Vértesaljai András, a Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára:   „A harang nagykorú lett. Egyetlen egy baja van ennek a dolognak, hogy én nagyon szerettem volna erre az időpontra vagy a főtéri templomba, vagy pediglen a Karmel templomba elhelyezhessük. A harangot látni és hallani kell egyszerre. Igaz, hogy minden harangnak a funkciója a harangtoronyban van, kivéve a pápa által megáldott harangnak.”

Vértesaljai András 2018-ban számolt be arról, hogy a Kertvárosban szándékoznak építeni egy harangtornyot, mely otthonául szolgálna a megáldott harangnak. Ez nem sikerült, ezért most az a szándéka, hogy az a Karmelben kaphasson helyet.

„Bízzunk benne, hogy megoldódik ez a probléma. Most már Rómában van a kérésünk. Magyarországon nem sikerült, a Karmel rend főnöke nem engedélyezte és jelenleg az én drága, jó testvérem, a László jezsuita szerzetes a római legnagyobb méltósághoz fordul, a Karmel rend főnökéhez, hogy engedélyezze ezt a lehetőséget. Ugye ez a harang egy kegytárgy, ez egy vallási segédeszköz, az embereknek útmutatást ad” – tette hozzá az alapítvány titkára.

Vértesaljai András bízik benne, hogy egy éven belül megoldódik ez a helyzet. Véleménye szerint ez nem pénz, hanem elszántság és hit kérdése.

A Keszthely TV híradása itt megtekinthető.