170 millió forintos beruházás indult Keszthely belvárosában (zaol.hu)

Elkezdődött a kertvárosi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer második ütemének építése, amelyre Keszthely 170 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A Területfejlesztési Operatív Program által finanszírozott projektben úgynevezett nyílt rendszert építenek. A beruházás indulása kapcsán Keszthely önkormányzata közölte: a város elkötelezett a környezet állapotának javításában, amit jelentősen befolyásol a felszíni vizek összegyűjtése és annak károkozás nélküli elvezetése. E munka ezt szolgálja a Kertvárosban, ahol a belterület védelmét biztosító vízelvezető hálózatot építenek, figyelve a csapadékvíz-gazdálkodás korszerű elveire is – írja a zaol.hu.

„A projekt átfogó célja a környezetbiztonság növelése, a helyi vízkárral veszélyeztetett területek csökkentése és a városrészben élők életminőségének javítása”, szögezte le a helyhatóság közleménye, amelyben az is olvasható: a második ütemben a Mély út alsó szakaszán 82 méteren nyílt csapadékvíz-elvezető árok épül, amelyhez csatlakozik majd a járda alatti mederelem.

A Mély út felső, nagyon szűk szakaszán pedig vápás vízelvezető lesz, mintegy 440 méter hosszúságban. Annak érdekében, hogy az úttesten lefolyó vizeket a hálózatba vezessék, négy, az út teljes szélességében kiépülő rácsos víznyelőaknát is kialakítanak.

Keszthely önkormányzata hangsúlyozta: a beruházás „hozzájárul a város népességmegtartó képességének növekedéséhez, a környezettudatosság eredményességének javulásához, és elősegíti a gazdasági és innovációs tudatosság terjedését”.

A projekt részeként szemléletformáló kampány is indul, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra: fontos a vizek helyben tartása. Emellett gyakorlati tanácsokkal, ismeretekkel is ellátják, felvértezik a keszthelyieket.