150 méteres vízelvezető árkot építenek Alsópáhokon (TVKeszthely)

150 méter hosszan építik ki a vízelvezető árkot Alsópáhok déli részén, a munkálat egy része a katasztrófavédelmi újraminősítő gyakorlat keretén belül valósult meg. A település önkéntes mentőcsoportjának ötévenként kell ehhez hasonló munkát végeznie, melyet egy katasztrófavédelmi bizottság felügyel.

 

A település déli részén ásták ki a vízelvezető árkot, az itt felgyülemlett földet folyamatosan szállították el a helyszínről a jelenlévők – tudósít a TVKeszthely. Alsópáhokon jelenleg 40 önkéntes szerepel a település mentőcsoportjában, nagyrészük részt tudott venni a péntek minősítő gyakorlaton. A földmunkák mellett folyamatosan helyezték le a helyi lakosok a betonelemeket az árokba. Az alsópáhoki önkéntes mentőcsoport az elsők között alakult Zala megyében.

Minden önkéntes mentőcsoport számára előírás az, hogy általában, bizonyos időközönként megújítsák a nemzeti minősítésüket. Jelenleg ez történik a páhoki önkéntes mentőcsoport  tagjaival is, akik alapvető vízkárelhárítási feladat gyakorlatot végeznek most itt, hogy megújítsák, újra minősítsék a következő öt évre is – ismertette Kósi Zsolt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A nyugat-keleti irányú lejtős település többször van kitéve a hirtelen lezúduló csapadék okozta károknak. Ezért is tartják fontosnak a megfelelő csapadékvíz-elvezetés megvalósítását. A Kossuth utcában található helyszín egy új lakóterület, ahol 130 beépítésre szánt ingatlan helyezkedik el. Ezek megóvása fontos feladata az önkormányzatnak.

Itt már a szennyvíz-elvezetés kiépítése az utcákban már megtörtént. Ezt követően történik a további közművek kiépítése. TOP-os pályázat keretében megigényeltek egy támogatási összeget a település több pontján, de ennek a területnek a csapadékvíz elrendezése kiemelt szempontot kapna és egészen a Páhok-patak befogadóig történne ennek a kiépítése – mondta el  Horváthné Makó Judit alpolgármester.

A minősítő bizottság több szempontot is figyelembe vett a gyakorlat során. Figyelték, hogy az önkéntesek maradéktalanul végrehajtották-e a feladatot, valamint az eszközök használatát és meglétét is. Ezek mellett ügyeltek arra, hogy a munkavédelmi és tűzvédelmi előírásoknak megfelelően zajlott-e a gyakorlat. Az alsópáhoki települési önkéntes mentőcsoport sikeresen végezte el az újraminősítést.