150 facsemete elültetésével emlékeznek Mahátma Gandhira Krisna-völgyben

2019-ben Mahátma Gandhi születésének 150. évfordulójára emlékezik a világ. Ebből az alkalomból az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége 150 facsemetét adományoz a Balatonhoz közeli somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm számára. Az ünnepélyes átadásra és az ültetés megkezdésére június 5-én, a Környezetvédelem Világnapján kerül sor – áll a szervezők közleményében.

Az eseményen számos fontos állami vezető és társadalmi szervezet képviselője is részt vesz. A Krisna-hívők és az Indiai Nagykövetség az akcióval a természeti környezet megóvásának fontosságára is szeretné felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy közös felelősségünk a természet védelme és rendjének visszaállítása, hogy a jövő generációi számára is élhető, az emberi élethez méltó életkörülmények legyenek Földünkön.

 

Természetvédelem és a Környezetvédelmi Világnap

Ahogy mondják, a bölcsek azzal a tudattal ültetnek fát, hogy annak az árnyékában ők maguk sohasem fognak ülni. Ha képesek vagyunk felelős módon gondolkodni, akkor értjük és látjuk, hogy a természeti környezet szennyezése olyan fokot ért el bolygónkon, amely azonnali megoldásért kiált. Nemcsak az óceánok, erdők vagy hegyvidékek szeméttől való megtisztítása, hanem a klíma, az ivóvízkészletek és a légkör védelme is égetően sürgőssé vált. Mindezekért a legtöbbet olymódon tehetünk, hogy csökkentjük az egyéni pazarlást és szennyezést, csökkentjük személyes igényeinket és így ökológiai lábnyomunkat, a vegetáriánus életmód mellett döntünk, tudatos fogyasztókká válunk és persze amikor csak lehetséges, visszaadunk valamit Földanya számára, pl. fákat ültetünk. A környezetvédelmi megaakciók terén kiváló példa a dinamikus gazdasági fejlődést mutató India, ahol a civil lakosság szorgos munkájának eredményeként megtisztították Mumbai legendás tengerpartját a szeméthegyektől, vagy ahol a helyi iskolások vasárnaponként, közös erővel takarították ki Vrindávanát, Krisna szülőhelyét, visszaadva a szent hely valódi atmoszféráját.

A Környezetvédelmi Világnap célja világszerte az energiatakarékosság propagálása és a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználásának elősegítése, a megújuló természeti források hasznosítására való ösztönzés, amely téren hazai viszonylatban is kimagasló eredményeket ért el Krisna-völgy. Cél a szemét- és hulladékképződés csökkentése, valamint a környezetszennyezés megelőzése. A környezetvédelmi nap csak egyetlen az év 365 napjából, de jó alkalom arra, hogy  felemeljük a hangunkat e nemes ügyért, ugyanakkor fontos, hogy az év többi napján is aktívan tegyünk a természetért és ezáltal az emberiség jövőjéért, éppen úgy, ahogyan korábban más jeles személyiségek – Assisi Szent Ferenc, Gerald Durrell, Leonardo DiCaprio – is küzdöttek ezért.

 

Mahátma Gandhi

Ez a név bevéste magát a történelembe és az emberiség emlékezetébe. 150 évvel ezelőtt született Mohandász Karamcsand Gandhi, akit a világ politikusként, íróként és az emberi jogok védelmezőjeként ismert meg. A néptől kiérdemelte a Mahátma nevet, amelynek jelentése: nagy lélek. Mahátma Gandhi az egyszerű és példás élet szimbóluma volt, aki még politikai tevékenységében is folyamatosan az erőszakmentességre törekedett, ami az egyik legfontosabb hindu alapérték.