10 millió Fa a Balatonnál: nemcsak fát, hanem gondolatokat is ültetnek

Tucatnyi Balaton-közeli településen alakultak csoportok, több helyen a polgármesterek, önkormányzatok is támogatják így vagy úgy a 10 millió Fa környezetvédelmi szervezet akcióit – hangzott el a mára közösséggé és alapítvánnyá formálódott kezdeményezés szombati, balatonboglári regionális találkozóján, ahol a Balaton-környéki csoportok kapcsolattartói számoltak be eredményeikről, nehézségeikről a közösség vezetőinek.

“A 10 millió Fa nem csak ültetésekről szól, hanem olyan tudatformálásról, közösségépítésről, amely a környezetvédelem terén tízezrek szemléletét változtatja meg” – hangsúlyozták a szervezet önkéntes vezetői.

– Egyre több ország ismeri el, hogy klíma-vészhelyzet van. Erről és nem a pénzről beszéltek már a világ legbefolyásosabb vállalatvezetői is a legutóbbi találkozójukon. Ha a levegőbe kerülő szén-dioxid 25 százalékát semlegesíteni tudnánk fákkal, kritikus szint alá kerülhetne a szén-dioxid terhelés – mondta Bojár Iván András, a 10 millió Fa nevű kezdeményezést elindító és vezető művészettörténész.

A tavaly július elején egy Facebook bejegyzésből életre kelt, 10 millió fa ültetésére vállalkozó, politikamentes, környezetvédelmi kezdeményezés közösségi oldalának ma már több mint 35 ezer követője van. Önkéntesekből 130 csoport alakult eddig, amelyek tagjai minden várakozást felülmúlóan tavaly év végéig 15 ezer fát ültettek az ország különböző területén, sőt mint kiderült, a kezdeményezéshez csatlakozó magyarok, külföldiek ültettek fákat Erdélyben, Londonban is.

 

Az idei vállalás teljesítéséhez már erdőket is kell telepíteni

– 2020-ban még nagyobbat kell lépnünk, ezért 150 ezer fa ültetését tűztük ki célul, amihez már nem lesz elég városokban, falvakban fákat ültetni, hanem fel kell térképezni a lehetőségeket, felajánlott területeket, és erdőket telepíteni – mondta Bojár Iván András az öt órán át tartó boglári eszmecserén.

Tüske Ferenc, a szervezetépítést és a kommunikációt segítő önkéntes arról beszélt, hogy szakmai alapon kell olyan közösségi erdőket ültetni, telepíteni, ahol a biológiai sokféleség a cél. Az ilyen erdők tudnak a leginkább fennmaradni, jól reagálni a klímaváltozás előre nem látható következményeire, és sokféle állat számára élőhellyé válni – mondta. A tervek szerint lesznek „ehető” erdők is, ahová ehető terméseket adó növényeket ültetnek – szólt a beszámoló. Tüske Ferenc hangsúlyozta, a szervezet nem kapni, hanem adni szeretne. A kezdeményezés lényege, hogy lehetőséget adjon bárki számára, ne tehetetlenül szemlélődjön és féljen, hanem cselekvő választ adhasson a klíma-vészhelyzetre.

 

Térkép készül az ültetett fákról

A szervezet vezetői elmondták, profik által készül az ültetett fák interneten elérhető térképe, aminek révén fotókon is nyomon követhető lesz minden ültetés. Listát állítanak össze a csatlakozó, vagy tanácsadást vállaló erdészekről, kertészekről is. A vezetőség a csoportok kapcsolattartóival koordinálja, hogy a felajánlott vagy vásárolt facsemeték eljussanak a felajánlott területekre, illetve hogy a pénzadományokból milyen, mennyi fát vásároljanak, és hova.

A boglári beszélgetés során felmerült, még sok kérdést kell tisztázni. Példádul, hogy kié a fa, amit közterületen, magánkertekben ültetnek a közösség önkéntesei. Miként lehet kötelezni egy-egy új területtulajdonost, hogy ne vágja ki az előző tulajdonos idején, ingyen ültetett fákat. Hány jogszabálynak, és hogyan kell megfelelni, ha valaki közterületen akar ültetni fát? Stb.

Az eddigi tapasztalatokból az is látszik, hogy az emberek egy részében nem tudatosultak a klímaváltozás veszélyei, viszont szívesen ültetnek a fásítás egyéb előnyeiért: hogy kevésbé legyen poros a település, vagy több legyen az árnyék az utakon, játszótereken.

 

Jön a Föld Hete, a nagy tavaszi faültetési akció

A 10 millió FA meghirdette a Föld Hetét, április 18-26 között tervezve nagy közösségi faültetéseket. Mivel már alapítvány, lehetőség van arra is – az oktatási intézményekkel történő szerződések révén -, hogy a középiskolások számára kötelezően előírt közösségi szolgálatot faültetésekkel, öntözésekkel teljesítsék a fiatalok.

 

A 10 millió Fa névjegye a szervezet közösségi oldalán:

„A 10 millió Fa nem pusztán közösségi oldal, de akciók és együttműködések sorozata. A Föld élete drámai módon változik, nekünk embereknek is változnunk kell. Célunk: legrövidebb időn belül tízmillió fa ültetése Magyarországon.”

A 10 millió Fa Alapítvány számlaszáma: Magnet Bank 16200106-11648804