Interaktív kiállítás a világ nagy vívmányairól (balatonfured.hu)

Március 20-án nyílik meg Balatonfüreden a megújult egykori zsinagógában kialakított modern kiállítás. A tárlat mintegy 150 világhírű tudóst mutat be korszerű eszközökkel. A zsidóság tudományos eredményeit feltáró interaktív kiállítás közérthetően és élményszerűen mutatja be a világ nagy vívmányait a golyóstolltól a játékelméleten át az ólommentes benzinig.

 

Az ófalu legrégebbi, műemléki épületét 200 milliós beruházás révén rehabilitálta a város, azzal a reménnyel, hogy új kulturális és közösségi teret hozzon létre a felső városrészben.

A városi könyvtár intézményeként működő Zsidó Kiválóságok Háza március 20-tól bárki számára látogatható lesz. A szándék az, hogy a kiállítástól függetlenül is be lehessen menni az épületbe. (A megnyitó ünnepséget március 20-án, kedden, 17 órakor rendezik.)

Az Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika elnevezésű, háromnyelvű állandó kiállításon több mint 110 világhírű kutató, feltaláló élete és munkássága ismerhető meg. Olyan, zsidó származású Nobel-díjas, valamint a szakterületükön maradandót alkotó világhírű kutatók, akiknek munkássága mai életünkre is hatással van. Köztük van Sigmund Freud, Mark Zuckerberg, Albert Einstein, Neumann János, Hajós Alfréd vagy éppen Teller Ede.

A felújítás során az egykori templomépület egybeépült egy új, modern, 21. századi látogatóközponttal, amely egy egyedülálló kiállítási tematika mentén egy teljesen digitális kiállításnak ad otthont.

Az érdeklődők nyolc szakterület kiválóságait ismerhetik meg, a tárlaton a részecskefizika és az informatika elismert tudósai mellett orvosok, biológusok, fizikusok, matematikusok, kémikusok, építészek életműve tekinthető meg.
A tudósok között találmányok és tudományok szerint is válogathatunk, de saját látogatási programot is összeállíthat bárki magának.

Balatonfüred legújabb közösségi tere nem csak a tudományos vívmányok bemutatását szolgálja, az ismeretterjesztésen túl hangulatos koncerteknek, előadói eseteknek, családias rendezvényeknek is otthont ad majd. Az állandó kiállítás mellett időszaki tárlatok és változatos programok várják a látogatókat.