Zsoltárének-verseny volt Balatonfüreden (Balatonfüredi Napló)

Balatonfüreden négy éve hagyomány, hogy az általános iskolásoknak országos zsoltárének-versenyt rendeznek. Idén kilenc település több mint száz tanulója érkezett az október végi versenyre. Megnyitójában Bóka István polgármester Kodály Zoltánt idézte, aki szerint „teljes lelki élet zene nélkül nincs, hisz vannak a léleknek régiói, amelyekbe csak a zene világít be.”

 

„Luther Márton szerint a zsoltár Isten énekelt igéje. A reformáció kezdetével Kálvin János volt az, aki szerette volna, hogy a nép a saját nyelvén énekelhesse ezeket az énekeket” – emlékeztetett a háromtagú zsűri elnöke, Veres Györgyné Petrőcz Mária. „A százötven zsoltár öt könyvben jelent meg, 124 önálló dallammal, közülük van olyan, amit több zsoltárhoz is használunk. A genfi zsoltárok Kálvin János kezdeményezésére 1562-ben kerültek teljes fordítással és új énekanyaggal a gyülekezetek kezébe. Egyfajta oktatóanyaggá is váltak, illetve annak idején Genf urbánus világa oly mélyre süllyedt, hogy Kálvin ezzel próbálta erkölcsre, tisztességre, hitre és tartásra nevelni a keze alá tartozó gyülekezetet.”

Veresné Petrőcz Mária több éve a tatai egyházmegye zsoltáréneklő versenyén is részt vesz a zsűri munkájában. Tapasztalatai szerint a gyerekek szeretnek zsoltárokat énekelni. „Tőlünk felnőttektől függ, hogy milyen értékes anyagot adunk a gyermekek szájába. Németh Lászlót idézve nem mindegy, hogy egy nemzet milyen zenére kapatja fiataljait. Több lelkészt megkérdeztem, ahol fontosnak tartják a zsoltárok tanítását és énekeltetését. Azt a visszajelzést kaptam, hogy a gyerekek meglepően szeretik őket. A református gimnáziumban tanárként én magam is elkezdtem egyházi éneket tanítani. Meglepődtem, hogy épp a 68. zsoltárra – a hugenották harci zsoltára, ezt énekelték azon a bizonyos Szent Bertalan éjszakáján, amikor több tízezer protestáns végeztek ki -, azt mondták nekem a hetedikes gyerekek, hogy fantasztikus elsöprő ereje és lendülete van.”

„A zsoltárok világával már rögtön az első osztálytól az énekórákon, a hittanórákon megismerkednek a gyerekek, majd később az egyházi énekórákon, tehát az első nyolc évfolyamon mindvégig jelen vannak az életükben” – mondta Rojtos Norbert, a házigazda balatonfüredi református általános iskola igazgatója. „Én is úgy gondolom, hogy a gyerekek szeretik a kötelező és a szabadon választott zsoltárokat is énekelni. A kötelező zsoltárok nehezek, hisz ebben az évben a reformáció ötszázadik évfordulójának, illetve a gályarabok emlékének adóznak. Ezek nem azok a zsoltárok, amiket hétről-hétre az istentiszteleteken énekelnek, de ennek ellenére nem hagyott alább a jelentkezési kedv. Azt is mondhatjuk, hogy most már szép, kialakult hagyománya van az országos versenynek, hisz már negyedik alkalommal rendezzük meg. Az összes református és nem református fenntartású iskolában meghirdettük, és évről-évre több mint száz diák nevez a versenyünkre.”