Zöld technológiával épül a társasház a siófoki obszervatórium mellett (magyarepitok.hu)

A Balaton-parton mintegy 1300 négyzetméteres lakóépületen dolgozik az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. modern technológiával – írja az epiteszforum.hu. (Ez az az építkezés, ami a siófoki obszervatórium mellett indult be gőzerővel a napokban többek tiltakozása ellenére. A beruházó igyekezett a legjobb terveket készíttetni, a kifogások lényege, hogy az obszervatórium szoros szomszédságába tervezték, magasabbra, mint a mérőállomás, ami a meteorológusok nyilatkozatai szerint veszélyezteti a mérések pontosságát – a szerk.)

Így néz ki felülről a közvetlen Balaton-parton  és a siófoki obszervatórium mellett megkezdett építkezés (Forrás: epiteszforum.hu)

 

A Vitorlás utcánál, a siófoki kikötő feltöltött részénél építenek egy 100 százalékosan megújuló energiával működő épületet speciális alapozással: 13 méterre érnek le a cölöpök, mivel a kikötő egy régebben feltöltött részén zajlik az építkezés, melyen jelenleg a mélyépítési munkák zajlanak alvállalkozói munkakörben.

A fejlesztésen saját beruházásban az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. szakemberei dolgoznak. A négy emeletes lakóingatlan projektjéről az epiteszforum.hu-t az ügyvezető, Kolarics Gergely tájékoztatta.

Üvegfalakkal teszik világossá az épületet

A lapostetős ingatlant tagolt szerkezettel alakítják ki, mely a szomszédos épületektől vitorláshajó jelleggel tolódik el. A gépészeti tereket süllyesztve helyezik el, a tágas lakások Tihany felé néző része pedig üvegezett lesz. Az építkezés kihívása, hogy egy hézagosan zárt sorú beépítés történik, melynek egyik oldalán zárt tömegformálással, a Balaton felé eső részén pedig egybefüggő üvegezéssel dolgoznak.

A fejlesztést két nemzetközileg elismert cég által készített előzetes szakhatósági vélemény és számos hatósági engedély birtokában végzik el: a hajózási hatóság elvárásainak is megfeleltek és a siófoki önkormányzattal is szorosan együtt dolgoztak. A siófoki városi főépítész által kért módosításokat pedig elvégezték a terveken, azoknak megfelelően zajlik a munka – írja az epiteszforum.hu.

A nyílászárók és az árnyékolás is modern lesz

Kolarics Gergely elmondta, hogy a több mint 1300 négyzetméteres, négy emeletes épületbe újszerű technológiákat építenek be:

  • a homlokzati nyílászárókat vékony tok- és nagy üvegszerkezettel alakítják ki,
  • az árnyékolást újszerű rendszerek biztosítják, ami egyrészt az energiahatékonyság, másrészt pedig a lakások teljes elsötétítése szempontjából is fontos.

Az épület teljes homlokzati burkolata kompaktlemez lesz, ez fogja tagolni annak különböző részeit. A lépcsőházat függönyfal teszi tagolttá és egyben a benapozottságát is biztosítja. A zöld technológiákat alkalmazó projekt építkezése várhatóan 2021 nyarán ér véget – az epiteszforum.hu írása szerint.