Zárják a Sió-zsilipet, a Balaton vízállása még magas

Hamarosan teljesen elzárják a Sió-zsilipet. Május elsején már csak másodpercenként  1,18 köbméternyi vizet engednek le a Balatonból, amelynek átlagos vízállása 128 centiméter, vagyis továbbra is magas. A héten jelentősebb csapadék és viharos szél nem várható az üdülőrégióban.

 

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság vezetője a napokban egy siófoki fórumon jelezte, hogy május elején  el fogják zárni a Sió-zsilipet, ami a vízügy honlapján nyomon is követhető.

Ennek köszönhetően a Sió vize is jelentősen apadt, így egyes fokozatúra csökkent a belvízvédelmi készültségi fok a folyó északi szakaszán.

A szélirányt tükrözi, hogy a május elsejei, délben mért adatok szerint Keszthelynél a Balaton vízállása 119 centiméter, míg Balatonfűzfőnél a legmagasabb, 139 centiméter volt – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. (A tó üzemi vízszintmaximuma 120 cm.)

A met.hu adatai szerint a következő pár napban kisebb esőzések előfordulnak az üdülőrégióban több helyen is, de jelentősebb csapadékra nem kell számítani. A héten a szél gyakran lesz élénk, a következő pár napban időnként erős széllökések kísérhetik, de viharos erejű szél nem várható.