Zamárdi – Lendületben a fesztiválváros (Balatoni Futár)

A balatoni települések között harmadik, országosan pedig a tizennyolcadik szállásfoglalás tekintetében Zamárdi. Az elmúlt évi turisztikai adatokat rögzítő kiadvány azt is megemlíti, hogy külföldi vendégek tekintetében a tizenhatodik helyet foglalja el a déli parti kisváros.

Csákovics Gyula polgármester is tudatában van annak, hogy ezek a rendkívül hízelgő mutatók elsődlegesen a két nagy rendezvénynek, a BalatonSound-nak és a B. my lake fesztiválnak köszönhetők – írja az idei nyári szezont értékelő cikkében a Balatoni Futár.

“Hazánkban és a kontinensen elsődlegesen e két programmal kapcsolják össze Zamárdi nevét, ám a helybeliek, a villatulajdonosok és a településhez érzelmileg is kötődők bővebb információkkal is rendelkeznek rólunk. Tudják, hogy az egyre bővülő infrastruktúra az ő érdekeiket is szolgálja, s hogy az aktív pihenéshez is számos feltételt biztosítottunk. Tudják, hogy a Rosé- és a Street Food fesztivál nem pusztán a kiváló ételek és italok felvonulási területe, hanem a rangos produkciók ingyenes megtekintésének lehetősége is. S talán az is közismert, hogy még szeptemberben is több esemény kínál kikapcsolódási, sportolási lehetőséget.

A szezon értékelését természetesen a Balatonsound-dal  kell kezdenem, amelynek a tavalyinál némileg kevesebb látogatója volt. Úgy gondolom azonban, hogy ez nem csökkenti az esemény presztízsét, sőt bizonyos szempontból kedvezőnek is minősíthető – az optimális létszámhoz ez áll közelebb. Érdekes és tanulságos, hogy a vendégek átlag életkora egyre alacsonyabb, s ezt a a szolgáltatások igénybevételénél is érzékeljük. Stabilnak tűnik viszont a külföldiek 50% körüli aránya.

Azt is érzékelhetjük, hogy folyamatosan emelkedik a vendégéjszaka szám – tavaly például 9,1%s növekedést regisztrálhattunk. Az idei szezon tapasztalatai viszont más, meglehetősen ellentmondásos tendenciákra is felhívják a figyelmet. Ismeretes, hogy városunkban díjtalan a parkolás, ingyenes a strandhasználat, s költségkímélés miatt a környező településeken nyaralók is átjárnak hozzánk fürdeni. Ha a trend folytatódik, lépéskényszerbe kerülhet önkormányzatunk.

A szezon kiemelt eseményei közé tartozik még, hogy a parton felavattuk a jeles szobrászról, a Zamárdihoz ezer szállal kötődő Margó Edéről elnevezett teret, a strandfejlesztési program keretében pedig kültéri tornapályát építettünk, s sor került a vizesblokkok felújítására is – mondta az újságnak a polgármester.