Zamárdi: kedvezményes telek, bölcsőde, bővülő munkalehetőségek (Balatoni Futár)

 

Kisváros, európai hírnévvel. Csodálatos fekvés, hosszú partszakasz, jól prosperáló vállalkozások, kiépített oktatási, egészségügyi, közlekedési infrastruktúra. Zamárdi – részben a sikeres pályázatok, részben a fesztiválok bevételeinek köszönhetően – szinte optimális körülményeket tud biztosítani állandó lakóinak. A mindössze két és fél ezer helybeli közül sokan már a betelepülők közé tartoznak, ám a lokálpatrióta szellem éppúgy rabul ejti őket, mintha ők is itt látták volna meg a napvilágot.

Csákovics Gyula polgármester szerint eljött az idő, hogy az új nemzedék számára is megfelelő életteret, előrelépési lehetőséget biztosítson az önkormányzat.

Hosszú évekig alig változott a trend: az állandó lakosok száma évről évre – ha csak csekély mértékben is – folyamatosan emelkedett. Tavaly azonban ennek ellenkezőjét mutatták a statisztikai adatok, s ezért önkormányzatunk több fontos döntést hozott a fiatalok szociális helyzetének javítására, a családalapítással együtt járó anyagi gondok enyhítésére. Ismeretes, hogy az otthonteremtést az állam különböző pénzügyi konstrukciókkal is preferálja. Képviselő-testületünk is meghozta azokat a döntéseket, melyek kedvezően befolyásolhatják az önálló lakáshoz jutást és a gyermekvállalást. Tizenöt olyan telket alakítottunk ki, melyeket fiatal házasoknak kedvezményes áron, részletfizetési könnyítéssel kívánunk értékesíteni, s a közművesítést is a város költségvetéséből finanszírozzuk- nyilatkozta Csákovics Gyula a Balatoni Futárnak.

A polgármester elmondta: jövő év végére elkészül egy tizenkét férőhelyes bölcsőde – kivitelezése hamarosan megkezdődik, az anyagi hátteret pedig egy kétszázharmincöt millió forintos pályázati forrás biztosítja.

– A magas balatoni ingatlanárak megnehezítik az önálló otthon megteremtését – ellensúlyozásként kínáljuk ezeket a lehetőségeket a zamárdi fiataloknak. Meggyőződésem, hogy a minden igényt kielégítő körülmények, az egyre bővülő munkaerőpiac segíti a helyben maradást, nő a megtartó erő.