Zalakaros polgármestere: a támogatás nem elegendő (jovotv.hu)

Zalakaros Magyarország egyik legnépszerűbb üdülővárosa, amely többek között a településen működő termálfürdőnek is köszönheti pezsgő idegenforgalmát. A koronavírus-járvány azonban mint mindenhol, hazánkban sem kedvezett a turizmus alakulásának, és különösen megsínylik ezt a Zalakaroshoz hasonló települések, amelyek arculatához és bevételi forrásához szorosan kapcsolódik a belföldi turizmus. Zalakaros polgármesterét, Novák Ferencet kérdezte a jovotv.hu az aktuális helyzetről.

Elsőként arról érdeklődött a lap, hogy amennyiben kap a város támogatást a kormánytól, az elegendő-e ahhoz, hogy mellőzni lehessen a megszorításokat.

A támogatás nem elegendő, szükség van és a jövőben is szükség lesz a takarékos gazdálkodásra – válaszolta a polgármester.

A kérdésre, miszerint a vírus előtti élethez képest körülbelül hány százalékkal esett vissza 2020-ban a turisztikai látogatottság a településen, Novák Ferenc azt felelte, hogy a vendégéjszaka szám országosan a 2019-es évhez képest 2020-ban 25,8%-kal csökkent. Hozzátette, hogy a kereskedelmi szálláshelyeknél  a csökkenés 23,4%, a magánszállásoknál 41,03%.

Ennek ellenére zalakaros a havi adatok összehasonlításában kimutathatóan a 2020. július és augusztusi hónapok győztese volt, mivel a belföldi vendégek száma jóval meghaladta az egy évvel korábbit. A tavalyi évben a közel 23 millió vendégéjszaka 37 százalékát a leglátogatottabb tíz településen töltötték a vendégek, melyek között természetesen Zalakaros is szerepel – jegyezte meg.

Arra is kíváncsiak voltak, hogy jelezte-e már bármely zalakarosi vállalkozó, hogy a turizmus megszűnése miatt kénytelen végleg bezárni, a polgármester erre azt mondta, hogy nem áll rendelkezésére információ arról, hogy valaki a járvány miatt megszüntette volna a tevékenységét.

Összességében a pénzügyi részét tekintve az önkormányzat saját hatáskörében, illetve az önkormányzati illetékességű intézményeknél a költségvetés csökkentése a képviselőtestület bevonásával meghozott döntések voltak, és a jövőben is azok lesznek – nyilatkozta a lapnak a polgármester.