Zalakaros ismét a legvirágosabb város lehet (zaol.hu)

A Virágos Magyarország versenyben az eddigi zsűrizések eredményeként Zalakarost a nyugat-dunántúli régióból (Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyék) országos első helyre jelölték a bírálók az 50 ezer alatti lakosságszámú települések kategóriájában.

 

Ezért a napokban a fürdővárosba látogattak a  környezetszépítő verseny főzsűrijének tagjai, dr. Csemez Attila, a szervezőbizottság elnöke és Spanyárné Halász Szilvia, Székesfehérvár főkertésze, továbbá a korábbi zsűrik tagja, Lancsák Lajos, volt nagykanizsai főkertész. A vendégeket Novák Ferenc polgármester, Czirákiné Pakulár Judit turizmusért felelős alpolgármester, a Karos-Park Kft. ügyvezetője, Biczó Tamás, valamint az önkormányzati vállalkozás kertésze, Bors Mária fogadta, illetve kalauzolta a településen.

– Nagyon örülünk a főzsűri látogatásának, mert ez azt jelzi, hogy komolyak az esélyeink az országos első helyezésre – mondta lapunknak Novák Ferenc. – Évtizedek óta jól szereplünk a versenyben, de az utóbbi években fontos és jelentős újdonságok is bekerültek a fürdőváros repertoárjába. Például a termáltó és ökopart, mely fejlesztés elnyerte a zsűri tetszését.

A polgármester jelezte: a zsűri a településeket komplexen vizsgálja, tehát nem csak a virágosításra figyel, hanem a közterületek rendezettségére, tisztaságára is. Novák Ferenc szerint ez ügyben is jól állnak, az pedig külön pozitívum, hogy Zalakaroson jelentős szerepük van a telepített díszfáknak és cserjéknek – ez nem mindenütt van így…

Czirákiné Pakulár Judit azt mondta: a városnak kiemelkedő idegenforgalmi szerepe miatt is fontos, hogy egy igazán zöld, természetbarát, virágos település benyomását keltse az ide látogatók körében. Hozzátette: 2002-ben egyszer már sikerült megszerezniük a városok közül az országos 1. helyet, amivel kijutottak a nemzetközi mezőnybe és  az Entente Florale európai versenyen pedig ezüst minősítést kaptak.

Biczó Tamás rámutatott: a virágágyások és a gyepfelületek folyamatos vízellátását biztosító automata öntözőrendszert telepítettek, ami még inkább hozzájárult ahhoz, hogy Zalakaros a legszebb arcát mutassa.