Keszthelyi sejtbiológus is hozzájárulhat kutatásaival a betegségek kezeléséhez (zaol.hu)

Dr. Csizmadia Tamás zalai származású sejtbiológus egyike a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) által 2020-ban meghirdetett fiatal kutatói (PD-OTKA) pályázat nyerteseinek. Az elnyert támogatás összege 25 millió forint, amely 3 évre szól – írja a zaol.hu.

 

Kutatásai során arra a kérdésre keresi a választ, hogy a mirigysejtekben megtermelődő, ámbár feleslegessé váló váladékszemcsék a kiürülés helyett milyen módon jelölődnek ki a lebontásra. A kutatásokhoz ecetmuslica lárvák és fiatal bábok nyálmirigyeit használja.

Korábban már írtunk az ELTE Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszék egyetemi adjunktusáról, Dr. Csizmadia Tamásról, akinek a kutatásait az elkövetkező 3 évben az NKFI posztdoktori ösztöndíja finanszírozza. A Keszthelyen született kutató, munkája során ecetmuslicák segítségével fogja feltárni és vizsgálni azokat a géneket, melyek közvetlenül szabályozzák a sejtekben maradó váladékszemcsék lebontását. A cél a folyamat jobb megértése, ezáltal mesterséges módon való indukálása a mirigysejtekben, mely hozzásegítheti az orvosokat a különféle emberi betegségek hatékonyabb megértéséhez és kezeléséhez is.

A teljes cikk itt elolvasható.