Zalaerdő: engedéllyel ugyan, de lehet fát gyűjteni (zaol.hu)

A fakitermelés után a vágástéren maradt és nagyüzemi módszerekkel ipari vagy tűzifaválasztékoknak gazdaságosan már nem felkészíthető fából a lakosság még használható, értékes, tüzelésre alkalmas faanyagot gyűjthet” – mondta Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója.

 

A szakember a zaol.hu-nak hozzátette: a magyar erdőkben a tartamos gazdálkodásnak köszönhetően jelentős faanyagtartalék található, amely a fenntarthatóság keretein belül hozzáférhető. Napjainkban mégis különösen van létjogosultsága a lakossági gyűjtésnek, hiszen ezzel a tűzifa iránti kereslet részben mérsékelhető. Egyébként ez a lehetőség évtizedek óta bevett gyakorlat, azonban tapasztalataik szerint a térségünkben a gyűjtési kedv az utóbbi időben jelentősen lecsökkent.

Megkülönböztetünk vágástakarítás nélkül, illetve vágástakarítással felkészített tűzifát. Előbbi esetén közvetlenül a nevelővágások után történik a gyűjtés, nincs szükség takarításra, így az árak némileg magasabbak. Szemben a véghasználatok utáni tűzifagyűjtéssel, ahol a faanyag felkészítésén túl még a vágástakarítás is a gyűjtő feladata. Fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy amennyiben a vágástakarítás égetéssel történik, a művelet tűzveszélyes, a vonatkozó szabályokat be kell tartani, különös tekintettel a tűzgyújtási tilalomra. Tiltás esetén égetés nem végezhető.

– fogalmazott.

Kreiner Roland szerint a tűzifagyűjtési lehetőség mindenki előtt adott, azzal kapcsolatban, hogy a lakóhelye közelében hol van alkalmas terület, a területileg illetékes erdészet adhat tájékoztatást. Fontos leszögezni, hogy a Zalaerdő Zrt. esetében a tűzifagyűjtésnek és az ezzel összefüggő faanyag-szállításnak szigorú szabályai vannak, amelyeket mindenkinek be kell tartania. Többek között, a gyűjtő és az erdőgazdaság első körben szerződést kötnek egymással, amit egy esetleges ellenőrzés során a gyűjtéskor kötelező bemutatni. Azonban gyűjteni kizárólag a már földön található és a fakitermelés után visszamaradt faanyagot lehet, ami csak egyéni szükségletre gyűjthető, kereskedelmi forgalomba nem hozható.