Zala megye élen jár a támogatott gyógyfürdő kezelésekben (termalonline.hu)

Budapest után Zala megyében vették igénybe tavaly legtöbben az egészségbiztosítási támogatással a gyógyvizes medencefürdő kezeléseket. Fejér és Veszprém között óriási volt a különbség, pedig mindkét megyében csak egy-egy fürdőben érhető el a medencefürdő – írja a termalonline.hu.

Társadalombiztosítási támogatással egy naptári évben két 4 kezelés x 15 alkalmas fürdőgyógyászati kúrán lehet részt venni. Az így elérhető kezelések közé tartozik a gyógyvizes medencefürdő, a gyógyvizes kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, az iszappakolás, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna, a súlyfürdő, a szénsavas kádfürdő, a szén-dioxidos gyógygázfürdő, valamint a 18 év alattiak gyógyúszása.

A gyerekek számára a gyógyúszás ingyenes, a többi kezeléshez pedig kiegészítő támogatást nyújt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi nevén OEP), így kedvező áron vehetők igénybe. Az egészségbiztosítás által támogatott fürdőkezelések közül a gyógyvizes medencefürdő számít magasan a legnépszerűbbnek. Ez nem véletlen, hiszen gyakorlatilag egy kedvezményes gyógyfürdő belépőt takar, amivel még úgy is érdemes élni, hogy néhány fürdőben időkorláttal és/vagy csak kijelölt medencékre érvényes a “tb belépő”.

A NEAK adatai alapján jelentős különbségek vannak abban, hogy az ország egyes megyéiben mennyien vásárolnak támogatással gyógymedencés belépőt. Nyilván ez függ attól, hogy az adott megyében mennyi gyógyfürdő működik, – Nógrádban például egy sem – de ettől függetlenül azért érdekes, hogy Zala mennyire kilóg a többi megye közül.

Budapesten közel 300 ezer alkalommal vették igénybe a gyógyvizes medencefürdőt az egészségbiztosítás támogatásával. Ez nyilván nem ennyi embert takar, hiszen egy fő több alkalommal – évente akár harmincszor – élhet ezzel a lehetőséggel. A főváros után Zala megye következik 206 ezer kezeléssel. Itt mindössze három fürdőnek és két hotelnek van erre szerződése a NEAK-kal, így a termalonline. hu szerint sejthető, hogy  Hévíz húzza fel nagyon a zalai kezelésszámokat.

A sereghajtónak Veszprém megye számít 4846 kezeléssel, amit az magyarázhat, hogy a megyében egyedül a pápai Várkertfürdőben érhető el támogatással a gyógyvizes medencefürdő.

A termalonline.hu megyei bontásban összesíti az egészségbiztosítási támogatással igénybe vett gyógyvizes medencefürdős kezelések számát.