Zajlanak a beruházások Sümegen (veol.hu)

Idén a megkezdett beruházások befejezése élvez elsőbbséget Sümegen. A város önkormányzatának képviselő-testülete a közelmúltban döntött egyebek mellett több, a folyamatban levő beruházásokkal kapcsolatos kérdésről. Az egyik bankkal kötött szerződést pedig módosítaná a város vezetése annyiban, hogy a felvett hitel (245 millió forint) felhasználására biztosított rendelkezési idő az előzőleg megállapítottnál hosszabb legyen.

Végh László polgármester szerint valószínűleg a keretösszegnél kevesebbre lesz majd szükség, de mivel néhány projekttel csúszásban van a város, idő kell még, hogy kiderüljön, mihez és mennyi pénz kell – tudósít a veol.hu.  A szerződés szerint 2020. szeptember 30-án elkezdődik a hitel visszafizetése, a rendelkezésre állást az ez előtti időpontig szeretnék kitolni, azaz 2020. szeptember 29-ig. Így addig igényelhetnek hitelt a keretből, ha kell. Leszögezte, hogy a keretösszeg csakis a projektekhez használható fel. Megerősítette, hogy a városba pályázati úton érkező mintegy hárommilliárd forint megér annyit, hogy rendelkezésre álljon a 245 millió forint mintegy önerőként.

Döntés született a Zöldváros projekt módosításával kapcsolatban is. Ugyanis a tanuszoda környékét érintő beruházás egyes elemei nem készülhetnek el. Így nagy valószínűséggel nem lesz tó a területen. A 435 millió forintból a projekt keretében így is jut az építésre 390 millió forint. Abból a közbeszerzés hozzávetőlegesen 190 millióba került, a maradék 200 millió forint körüli összeg kevés lenne a korábbi tervekhez. Eredetileg tavat ástak volna mintegy hetven méter hosszan, agyagozással, természetes vízáramlással. Túl nagy feladat lett volna elkészíteni úgy, hogy fenntartható legyen. Körülötte a Kárpátok vonulatának kicsinyített mása készült volna el a terepen, valamint vendéglátóhely, kocogópálya, fitneszpark.

A Fehér-kövek kilátóterasz közbeszerzése lezárult, döntött a képviselő-testület a kivitelezőről, helyi vállalkozó adta a legjobb ajánlatot, aki az időjárás függvényében mielőbb elkezdi a kivitelezést. Tanösvényt alakítanak ki táblákkal, pihenőhelyekkel, és a kilátót is felépítik néhány hónap alatt. Valószínűleg már a nyári turistaszezonra elkészül a város új attrakciója.

Az ipari parkban elkezdődött a második ütem megvalósítása, amely keretében a meglevő utat hosszabbítják meg. A vár működésével kapcsolatban két beadvány ügyében döntött a képviselő-testület. Egy 2009-ben kötött szerződés szerint évi 15 millió forintot fizet a várat üzemeltető vállalkozó a városnak. Azonban idén elkezdődik a kastélyprogram keretében ott egy újabb nagy beruházás, ezért a látogatószám várhatóan csökken, hiszen a vár területének nagyjából a felét lezárják a látogatók elől a munkálatok idejére. Ezért a 15 milliós összeget harmadára csökkentik a vállalkozó kérésének megfelelően.

Az üzemeltető másik kérése volt, hogy a városvezetés elvi hozzájárulást adjon egy ferde lift saját erős megépítéséhez. Svájcban és Ausztriában működnek már ilyen felvonók. Hasonló megépítése sokat javítana a vár látogatottságán, hiszen akkor a mozgássérültek, idősek, babakocsival közlekedők is egyszerűbben bejuthatnának a várba, emellett a lift látványosság is lenne, ezért a testület megadta az elvi engedélyt.