Zajlanak a balatoni fejlesztések, eltérő a vészhelyzet értelmezése

Szinte zavartalanul, ütemterv szerint zajlanak a balatoni út- és strandfejlesztések, az önkormányzatoknak komoly turisztikai bevétel-kieséssel kell számolniuk a költségvetésük újratervezésével, probléma a vészhelyzet eltérő értelmezése – summázta a helyzetet Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.

 

Balatonfenyves polgármestereként elmondta, településén a legrosszabb forgatókönyvvel próbálnak számolni, és újratervezni a költségvetést a kieső turisztikai bevételek, és a vészhelyzettel összefüggő intézkedések költségei miatt.

A dél-balatoni kistelepülésen a héten megkezdődött a legforgalmasabb közterületek – buszmegállók, intézménybejáratok, padok, stb. – fertőtlenítése. Az önkormányzat jelenleg 7 karanténba került személy ellátásához nyújt segítséget.

–  Problémát jelent, hogy a Balaton-parton rendre nyári piknik-hangulat uralkodik a vendéglátóegységek előtt. A jogalkotó szándéka és a település vezetésének jogértelmezése szerint a vészhelyzetre és részleges kijárási tilalomra vonatkozó szabályok értelmében nem szabadna szeszes italt kiszolgálni, csak ételt, azt is elvitelre, azonban nem ez történik – fogalmazott a polgármester, aki levélben kérte a fonyódi rendőrkapitányságot a szabályok betartásának szigorúbb ellenőrzésére.

 

A beruházások nem álltak le

Lombár Gábor arról is beszámolt, hogy Balatonfenyvesen kifejezetten jól halad a balatoni bringakörút felújítása, amivel az ígéretek szerint április közepére végez a kivitelező. Ennek során egy kilométernyi szakaszon megújul és 6 kilométernyi szakaszon aszfalt-szőnyeg burkolatot kap a kerékpárút fenyvesi szakasza.

Az útfejlesztések miatt szükségessé vált járdaszegély-emeléssel a napokban végeztek, amihez a Magyar falu programból sikerült a településnek 5 millió forintos támogatást nyernie, a további 7 millió forintos költségigényt önerőből teremtette elő a község.

A kormány strandfejlesztő programjának folytatásaként idén Balatonfenyves összesen több mint 70 millió forintból fejlesztheti mind az öt szabadstrandját, amelynek révén főként vizesblokkok újulnak meg, illetve baba-mama szobák létesülnek ez év végéig. A Magyar Turizmus Ügynökség pályázatain nyert a település 100 millió forintot a Nagystrandja csúszdájának felújítására is, amely munka várhatóan csak jövőre fejeződhet be, hiszen még meg kell kötni a támogatási szerződést és el kell végezni a közbeszerzést – a polgármester közlése szerint.