XXI. Balatoni Borok Versenye: megválasztották a régió legjobb borait

Zamárdiban került sor a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XXI. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára szerdán. A versenyen a régió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről.

 

Idén a megmérettetésre 41 termelő jelentkezett 204 bormintával, ebből 139 fehér, 33 vörös, 17 rozé, 10 pezsgő és 5 gyöngyöző bor volt. Az eredmények: 45 arany, 139 ezüst, 16 bronz minősítés és 4 okleveles elismerés.

 

A XXI. Balatoni Borok Verseny fődíjas borai:

  • A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2024. címet a Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Sauvignon Blanc 2023. bora nyerte.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2024-ben az Androsics Birtok 2021. Merlot bora lett.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2024-ben a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Mentőöv Kékfrankos rozé 2023 bora.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2024. címet a Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut 2019. pezsgője kapta.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2024-ben Varga Pincészet Aranymetszés töppedt szürkebarát 2013. bora lett.

Különdíjak:

  • A Bírálóbizottság elnökének különdíját, mely a legjobban szerepelt olaszrizlingnek jár a Borbély Családi Pincészet Karós Badacsonyi Olaszrizling limited selection 2021. bora nyerte.
  • A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a versenyben legmagasabb pontszámot elért 2023-as olaszrizling bor, a Veszprémi Pince Balatonbora kapta.
  • A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a rezisztens szőlőfajtából legjobb bor, a Rádpuszta Szőlőbirtok Hibernál 2023. bora kapta.
  • A társadalmi zsűri különdíját Varga János Syrah 2021. bora nyerte el.
  • A SZERVIN Kft. 50 000 Ft értékű különdíját a versenyen legtöbb pontszámot elért bor, egy Cserszegi Fűszeres 2023. termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta.

A bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonboglári Borvidék Borvidéki Tanácsa szakmai segítségével került sor 2024. május 23-én Balatonlellén, a Gasztro- és Élménybirtokon Rádpusztán. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt, szakmai védnöke a Balatoni Borrégió Borrégiós Tanácsa.  A verseny támogatói az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Schiwaforca.com Zrt. és a SZERVIN Kft. voltak.

A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója volt.