Workshoppal és csapatversennyel zárult a Nemzetközi Női Vitorláshét Alsóörsön (Vitorlázz Itthon)

Minden a vitorlázásról, azon belül is a sportág, valamint a hozzá kapcsolódó szakma női képviselőiről szólt két napon keresztül az Alsóörs Marinában. Itt rendezték meg ugyanis a World Sailing által életre hívott Steering The Course Női Vitorláshét hazai programjait. A pénteki kezdő napon a Magyar Vitorlás Akadémia és a Vitorlázz Itthon szervezésében Nők a fedélzeten címmel tartottak workshopot, melyen az érdeklődők, valamint az online közvetítést követők megismerkedhettek a vitorlázással kapcsolatos számos szakterülettel, élménnyel és életúttal a sportág hazai női képviselőitől.

(Fotó: Mag Andrea)

 

A helyszíni beszélgetéssort az edzői életpálya indította, melynek keretében Böröcz Berta, a Balatonfüredi Yacht Club, valamint Tósoky Zsófia a TVSK edzői meséltek arról, miként is ismerkedtek meg a sportággal és vált az hivatásukká. Elmondásuk szerint a gyermekeket edzők felelőssége még sokkal nagyobb, így teljes egészében át kell magukat adni minden egyes alkalommal az adott pillanatnak, csak így tudják sikerre vinni a felkészülést – írja a vitorlazzitthon.hu.

A résztvevők aztán megismerkedhettek a versenyrendezés mibenlétével. Igali Csilla a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tagja elmondta: pályája kezdetén a ’80-as években még sokkal nagyobb kihívás volt nőként a rendezők sorába kerülni, ugyanakkor az ő célja az volt már a kezdetekben, hogy kissé átformálja, “vitorlázóbarátabbá” tegye a versenyek lebonyolítását.  Rutai Andrea a Tihanyi Hajós Egylet vezetője, versenyrendező arról beszélt, hogy a versenyrendezés egyik fő célja a közösségépítés. Ők Tihanyban éppen ezért próbálják regattáikat családias hangulatban közös parti programokkal tarkítva megtartani. Szerinte ma már nincs különbség a nemek között, hiszen egy női rendező is egy sikeres verseny után éppoly elismerésben részesül, mint férfi társai.

Az érdeklődők ezután a fotózás világába csöppentek, ahol Török Brigitta fotográfus mesélt élményeiről. Mint elmondta egy adott versenypillanatban szinte nincsen lehetetlen. Amikor meglátja egy “akcióban” a jövőbeni fényképet, lehet bármely erős a szél, vagy bármily magasak a hullámok, oda kell érni, és el kell kapni az adott másodpercet.

Az előadások sorában következett a női vitorlázás egy másik ága, mely leginkább a tudásfejlesztésre kívánja helyezni a hangsúlyt. A Women On Water képviseletében Rápolthy Edit alapító mesélt arról, hogy szervezetük létrejötte óta kiderült, mely területeken van szükség tudásátadásra, valamint tapasztalatcserére annak érdekében, hogy minél több nő ismerkedhessen meg a sportággal és sajátítsa el annak alapjait. Kiemelte, hogy örömmel látja: egyre több az úgynevezett vegyes csapat, ahol a nők és férfiak együtt vitorláznak, mely mutatja: valóban nincs nemek közötti különbség a sportágban.

Az előadóterem megtelt, hiszen megérkezett a 2021-es év ifjúsági női vitorlázója, a számos hazai és nemzetközi versenyt magáénak tudó Fehér Boróka, a tavalyi év legsikeresebb fiatal vitorlázótehetsége. Boró miután beavatta a közönséget a kezdetekbe, elmesélte melyek voltak a legemlékezetesebb versenypillanatok. Kiderült, a fiatal sportoló mindennapjait valóban a testmozgás határozza meg, hiszen a vitorlázás mellett falat mászik, síel, de semmit nem utasít el, ami sporttal kapcsolatos. Fehér Boróka vitorláspályájában ebben az évben nagy változás következett be, ugyanis az eddigi egyszemélyes Optimistből kétszemélyes 29ER hajóra váltott. Szerinte az, hogy már nem egyedül ül a hajóban új utakat, új lehetőségeket nyitott meg. Elmondta: az idei egy “teszt” év, meglátják társával milyen eredményeket érnek el, aztán lehet folytatni a jövő tervezését, melyben mindenképpen ott van hazai és nemzetközi versenyeken való indulás. A beszélgetésben elhangzott, Boróka közel nem veti el a lehetőségét, hogy az ötkarikás játékon képviselje a hazai vitorlásportot.

A Workshopot a 4Ladies CUP női versenycsapat bemutatkozása zárta. A beszélgetésben Sabján Annamária és Galla Viktória meséltek arról, miként szervezték meg a hazai csapatot, illetve hogyan lehetett a 4Ladies pályaverseny tengeri mintáját a Magyar Tengerre ültetni. Szó esett arról is, miben más a vitorlázás és versenyzés a Balatonon, vagy éppen az Adrián, és milyen nehézségekbe ütközhet egy kizárólag lányokból álló egység egy nemzetközi versenyen.

Másnap, május 28-án szombaton, lezajlott az immár hagyományosnak mondható, második alkalommal megrendezett, kizárólag női csapatokokból álló vitorlásverseny is.