Vörös szőnyegen vonultak a filmes alkotók Balatonszemesen (sonline.hu)

Balatonszemesen már régóta őrzik a településen gyakran megforduló Latinovits Zoltán színészóriás emlékét: harminc esztendeje minden évben versmondó versenyt rendeznek a tiszteletére.

Testvérének, a leginkább Ötvös Csöpi filmjeiről ismert Bujtor Istvánnak is igyekeztek egy mementót állítani. Halálát követően szinte azonnal filmfesztivált hívtak életre. A kilenc évvel ezelőtti rendezvény azonban sokat változott: egyre nagyobb rangja lett – olvasható a sonline.hu oldalán.

Balatonszemesen vörös szőnyegen vonulhattak be a Latinovits Zoltán nevét viselő művelődési házba a filmes alkotók. A vetítések után pedig akár kérdezni is lehetett tőlük a zsűri és a közönség részéről is. Tavaly még inkább szakmai programnak minősült a fesztivál. Akkor egy kisebb helyiségben nézhették az alkotók egymás filmjeit, az idén azonban már a nagyközönség felé is nyitottak. Egy-egy vetítésen akár hétszázan is részt vettek.

– Az első évhez képest egyre többen vannak, és sokan itt váltak igazi rendezővé, és azóta már elvégezték a Színház- és Filmművészeti Egyetemet – mondta Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a filmfesztivál ötletgazdája.

– Bujtor István halála után azonnal adta magát helyzet, hogy a Balatonszemesen gyakran megforduló színész emlékét is ugyanúgy meg kell őrizni, mint testvéréét. Mivel Bujtor István neve inkább a filmekhez kötődik, ezért hoztuk létre ezt az amatőr és alternatív filmeseknek szóló bemutatkozási lehetőséget – tette hozzá Kiss László. A fesztivál sokat változott a csaknem tíz év alatt. Megjelentek a profi filmrendezők és alkotók is, akiknek alkotásaiban illusztris színészek szerepelnek, vagy akár feliratosok, mert nemzetközi koprodukcióban készültek.

– A fesztivál kezd „felnőni” Bujtor István életművéhez, amelyben a humor, a talány, és a filmek szakmailag, technikailag még mindig időszerűnek mondhatóak, meghódították Nyugat-Európát is. Bujtor ebben volt zseniális. Az itt bemutatott alkotások között sok a premierjét élő film, amelyek később akár nemzetközi filmfesztiválokon is komoly sikert aratnak – mondta Lutter Imre, aki a balatonszemesi fesztivál szervezésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a kezdetek óta. Zsűritag és moderátor is egyben.

– Az évek során átrendeződtek a műfajok. Kisjáték-filmek, versfilmek, dokumentumfilmek, kísérleti fikciók is vannak, és a legkülönfélébb technikával készülnek. Van, aki egy profi stábbal forgat, ám előfordul, hogy mások csupán egy mobiltelefonnal is képesek egy nézhető, kedvelhető alkotást készíteni, amely az interneten háromszázezres látogatottságot tudhat magáénak – tette hozzá Lutter Imre.

Idén a korábbi évekhez eltérően bevezették az előválogatót, amelyen a hatvankét nevezett alkotásból huszonötöt választottak ki a zsűri előtti levetítésre.

-Sajnos olyan filmek is kiestek az idén, amelyek a tavalyi mezőnyben még erősnek bizonyultak volna, ez is mutatja a változást és az, hogy van közöttük világszínvonalú alkotás is – mondta Lutter Imre a filmes köztudatba is egyre inkább bekerülő a fesztiválról.

Új, magyar filmes műfaj jelent meg Balatonszemesen

A IX. Bujtor István Filmfesztiválon újkeletű, önálló műfajként jelent meg a versfilm, amely magyar sajátosságnak mondható. Külön kategóriát ölel fel. A műfaj kapcsán új értelmet nyerhetnek az irodalmi klasszikusok, amelyeket az alkotók a modern kor képi világával akár újra értelmezhetnek, vagy akár közérthetőbbé tehetnek.