Vonós találkozó Keszthelyen (TV Keszthely)

Zeneiskolába járó gyerekek mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen. Zala vármegye hat tanintézetéből érkeztek a vonós hangszereken játszó diákok a Festetics György Zeneiskola meghívására. A Nagykanizsai Tankerületi Központ és a Zeneiskola Baráti Kör Egyesület által támogatott programon az általános iskolás korosztály vett részt.

Többnyire nyolc és tizenhárom év közötti életkorú tanulók vettek részt a tizenharmadik alkalommal megrendezett Zala Vármegyei Zeneiskolák Vonós Találkozóján – írja a TV Keszthely.

A fiatalabb gyerekek rövid, általában egy-két perces darabokat adtak elő. Az idősebbek már hosszabb műveket is be mertek vállalni. A szervező helyi zeneiskolával együtt hét intézményből összesen negyvennégyen vettek részt a megmérettetésen. A produkciókat két tagú zsűri értékelte: Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellóművész-tanár és Földesi Lajos hegedűművész.

„Meggyőződésem, hogy ha ezek a találkozók nincsenek, akkor a fiatalok is kicsit más irányba indulnak el. A kultúrában való részvétel nagyon-nagyon fontos. Hogy a gyerekeket akár minél korábban színházba vigyük, verseket tanítsunk – ezt az iskolában természetesen megkapják -, de a zene, a zeneiskola az egy teljesen más dolog. Egy csomó dologra neveli az embert” – vélekedett a hegedűművész.

A zene egy nagyon fontos része az emberi létnek. A ritmus, a lüktetés egész életünket elkíséri – elég csak a szívdobbanásra gondolni. Kutatások igazolják, hogy azok a vezető pozícióba kerülő emberek, akik zenét tanultak, sikeresebbek és másképpen viszonyulnak a társadalomhoz.

„Bár ugye egy szakmai zsűri értékeli az elhangzó produkciókat, mi szeretnénk kihangsúlyozni ennek a napnak a találkozó jellegét, hogy a növendékek meghallgathassák egymást, inspirálódhassanak. A felkészítő tanárok találkoznak egymással, beszélgetnek, eszmét cserélnek, a szakmai dolgokat megbeszélik, tanulnak egymástól. Készülünk egyébként egy hangszerbemutatóval is, vonós hangszerbemutatóval, közös zenéléssel” – mondta el a zeneiskola igazgatója, Babos Lajos.

A zsűri döntése alapján kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítéseket adtak át a gyerekeknek. Zala Vármegyei Zeneiskolák Vonós Találkozója legközelebb 2026-ban lesz.